HEZBOLAH OPTUŽIO SAD ZBOG ISTRAGE O EKSPLOZIJI U BEJRUTSKOJ LUCI
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

EKSPLOZIJA U BEJRUTU

HEZBOLAH OPTUŽIO SAD ZBOG ISTRAGE O EKSPLOZIJI U BEJRUTSKOJ LUCI

Optužba Hezbolaha je prva direknto uperena protiv Vašingtona i znak je eskalacije kampanje protiv 46-godišnjeg sudije Tarika Bitara

Objavljeno: 18:04h

Hezbolah je danas optužio SAD da se mešaju u istragu prošlogodišnje razorne eksplozije u bejrutskoj luci ne bi li pokazale vezu libanske ekstremističke organizacije i njenih saveznika sa tim incidentom.

Poslanik Hasan Fadalah iz proiranskog šiitskog Hezbolaha je optužbom odgovorio na kritiku portparola Stejt departmenta Neda Prajsa u vreme kada je istraga privremeno suspendovana.

Fadalah je rekao da je izjava američkog zvaničnika "novo kršenje suvereniteta Libana" koje pokazuje "razmere mešanja u cilju da se kontroliše i usmerava istraga".

Optužba Hezbolaha je prva direknto uperena protiv Vašingtona i znak je eskalacije kampanje protiv 46-godišnjeg sudije Tarika Bitara. Organizacije za ljudska prava kažu da je cilj kampanje diskreditacija istrage.

Istražni sudija Tarik Bitar je drugi sudija koji vodi istragu kako bi se utvrdilo šta je uzrok eksplozije gotovo tri hiljade tona visoko eksplozivnog amonijum nitrata uskladištenog godinama u bejrutskoj luci.

Bitar se našao na udaru oštrih kritika političara u Libanu zbog onoga što oni označavaju politizovanom i pristrasnom istragom.

Lider Hezbolaha Nasralah pozvao je na smenu istražnog sudije, a portparol Stejt departmenta Prajs je kasno sinoć kritikovao tu izjavu i rekao da Vašington podržava nezavisnost sudstva u Libanu.

"Sudije moraju biti oslobođene pretnji i uvreda i od Hezbolaha. Mi već dugo jasno govorimo da terorizam i nelegalne aktivnosti Hezbolaha prete bezbednosti, stabilnosti i suverenitetu Libana", rekao je Prajs, optuživši Hezbolah da ga više brinu sopstveni interesi, te interesi njegovog zaštitnika Irana, nego interesi libanskog naroda.

Fadalah je optuživo Vašington da nameće "diktate u cilju opstrukcije pravde i prikrivanja istine" protiv dela populacije koji SAD smatraju neprijateljem.

Bitar je izdao dve poternice protiv bivših vladinih zvaničnika, a Hezbolah i druge političke grupe su ga optužile da goni neke bivše zvaničnike povezane sa tom oragnizacijom.

Ni jedan zvaničnik Hezbolaha međutim do sada nije optužen u istrazi koja traje 14 meseci. Poziv Hezbolaha na smenu Bitara izazvao je krizu u novoobrazovanoj Vladi Libana.

Saveznici Hezbolaha u vladi su tražili hitnu akciju protiv sudije, što većina smatra mešanjem u sudske poslove.

Jedan ministar je zapretio uličnim protestima i ostavkama drugih ministara ako se ne povede akcija protiv Bitara. Kasnije danas će se održati sednica vlade, kako se očekuje.

U Libanu nema funkcionalne vlade više od jedne godine.

Nova vlada obrazovana je prošlog meseca u vreme kada Liban sve više tone u ekonomsku i energetsku krizu bez presedana.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.