PRIVOĐENJA TOKOM MASOVNOG PROTESTA U POLJSKOJ: Uhapšen i sestrić premijera!
Protest, Foto: EPA/Juan Ignacio Roncoroni

PROTEST PROTIV POLITIKE VLADE

PRIVOĐENJA TOKOM MASOVNOG PROTESTA U POLJSKOJ: Uhapšen i sestrić premijera!

Više od 100.000 Poljaka demonstriralo je juče u znak podrške Evropskoj Uniji, saopštili su organizatori skupa i gradske vlasti

Objavljeno:

Četiri osobe, uključujući premijerovog nećaka, privedene su tokom masovnog protesta koji je održan protiv politike vlade, a za koji kritičari kažu da bi zemlju mogao da košta članstva u Evropskoj Uniji, saopštila je danas policija.

Više od 100.000 Poljaka demonstriralo je juče u znak podrške Evropskoj Uniji, saopštili su organizatori skupa i gradske vlasti, a prenela je agencija AP.

Nećak poljskog premijera Mateuša Moravjeckog tvrdio je da ga je policajac udario nogom u glavu dok je bio na zemlji, a u momentu kad je već bio priveden.

Portparol varšavske policije potvrdio je da je privremeno pritvoren Franek Broda i da su tokom privođenja korišćene lisice, ali se nije osvrnuo na navode o policijskoj brutalnosti.

Franek Broda je vladin kritičar i aktivista za prava LGBT populacije.

Nekoliko desetina ljudi, kako se navodi, kažnjeno je zbog paljenja baklji i ometanja saobraćaja tokom protesta i naknadnog marša do sedišta vladajuće desničarske nacionalističke partije Pravo i pravda (PiS).

Slični skupovi podrške održani su u više od 100 gradova širom Poljske.

Protesti su podstaknuti presudom Vrhovnog suda od prošle nedelje koji je zaključio da se zakoni Evropske Unije ne poklapaju sa Ustavom Poljske.

Podržavajući presudu suda, premijer Mateuš Moravjecki rekao je da se sa svakom državom članicom mora postupati s poštovanjem i da EU ne bi trebalo da bude samo „grupacija jednakih i više jednakih“.

Kritičari ove odluke Vrhovnoh suda kažu da se presuda može smatrati kao odbacivanje vrednosti EU, te da potencijalno može dovesti do „polegzita“.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.