Poljska namerava da produži vanredno stanje na granici sa Belorusijom
Ilustracija, Foto: EPA/MARTIN DIVISEK, Ilustracija

poljska

Poljska namerava da produži vanredno stanje na granici sa Belorusijom

Poljske službe proverile su medju njima 200 osoba koje su nakon nelegalnog prelaska granice smeštene u poljske centre za izbeglice zatvorenog tipa

Objavljeno:

Poljski ministar unutrašnjih poslova i administracije Marijuš Kaminjski najavio je da će vlada da produži vanredno stanje koje je zbog pojačanog talasa izbeglica, na snazi od 2. septembra u pojasu širine tri kilometra na granici sa Belorusijom.

"Smanjio se pritisak na granice Litvanije i Letonije i skoncentrisao se na Poljsku. Predložiću vladi da produži vanredno stanje. Situacija je vrlo napeta, dešava se niz provokacija, izgreda uz učešće pripadnika beloruskih oružanih snaga. Ne govorim o nekakvom kretanju izbeglica već o masovnoj nelegalnoj politički izazvanoj migraciji", kazao je danas Kaminjski na konferenciji za novinare.

Prema najnovijim podacima koje je predstavio Kaminjski, od avgusta je zabeleženo 9.400 pokušaja nelegalnog prelaska belorusko-poljske granice, od kojih je sprečeno 8.200, a zadržano je 1.200 stranaca koji su pokušali tako da udju u Poljsku.

Poljske službe proverile su medju njima 200 osoba koje su nakon nelegalnog prelaska granice smeštene u poljske centre za izbeglice zatvorenog tipa.

"Materijali koje vam pokazujemo su iz telefona 50 osoba, delimično su uništeni, ali su poljske službe uspele da ih obnove. Kod 50 lica nadjeni su materijali koji svedoče o radikalizmu, da su to mladi ljudi sa borbenom obukom koji su učestvovali u raznim naoružanim formacijama na Bliskom istoku", kazao je ministar Kaminjski.

U prezentaciji se ocenjuje da petina proveravanih ima veze sa Ruskom Federacijom, a kao dokaz za tu vezu prikazane su fotografije plana metroa u Moskvi ili slike ispred Kremlja.

"Svakodnevno 2.500 poljskih vojnika pomaže Graničnoj straži. Gradi se plot na granici sa Belorusijom. Postavljeno je već 94 kilometra ograde i 140 kilometara žice na zemlji, uz 100 kilometara mreža koje šitite divljač da se ne povredi", kazao je na toj konferenciji za novinare ministar odbrane Marijuš Blaščak.

On je optužio beloruske graničare i vojnike za provokacije, izjevio je da navodno pucaju u vazduh, bacaju petarde i uništavaju ogradu od žilet žice koju Poljska postavlja na granici.

Poljskim medijima zabranjeno je potpuno izveštavanje iz pojasa u kome je uvedeno vanredno stanje, iako 59 odsto anketiranih za današnju Gazetu viborču zahtevaju da se mediji puste i u taj pojas da kontrolišu kako se ponašaju vlasti, a ne da javnost bude osudjena na one informacije koje im poljske vlasti same daju. ; Evropska komisija preporučila je da se na granici sa Belorusijom angažuje Fronteks, ali poljske vlasti to odbijaju.

Vlada premijera Mateuša Moravjeckog, ali i vlasti baltičkih republika optužuju Belorusiju i njenog predsednika Aleksandra Lukašenka da od ovog leta otvara novu migrantsku trasu jer organizovano masovno zove migrante iz Azije i Afrike dajući im bez problema vize. Kada oni stignu avionima u Minsk prebacuje ih do granica sa Poljskom i baltičkim zemljama kako bi destabilizovao Evropsku uniju.

O produženju vanrednog stanja poljska vlada odlučiće u utorak.

Bonus video:

01:17

JOVANOV U USIJANJU: Od 2008. do 2012. ni sednica vlade nije mogla da se održi bez odobrenja iz stranih ambasada

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.