OBJAVLJENI DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: Marija Reza i Dimitri Muratov dele prestižno priznanje! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: AP

SVAKA ČAST

OBJAVLJENI DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: Marija Reza i Dimitri Muratov dele prestižno priznanje! (VIDEO)

Norveški odbor za mir nema običaj da saopštava imena kandidata ni medijima ni samim kandidatima

Objavljeno:

Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament danas je u Oslu saopštio ime dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Dobitnik za 2021. godinu su Marija Reza i Dimitri Muratov za slobodu govora na Filipinima i u Rusiji.

Fondacija Nobel je 1. marta saopštila da je ukupno 329 kandidata predloženo za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. U javnosti su se ranije pominjala imena nekih ljudi koji bi mogli da budu kandidati, a to su aktivistkinja za životnu sredinu Greta Turnberg i protivnik Kremlja Aleksej Navaljni.

Takođe se pominju Svetska zdravstvena organizacija (SZO), Alijansa za vakcine (Gavi), Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) i Reporteri bez granica (RSF).

Norveški odbor za mir nema običaj da saopštava imena kandidata ni medijima ni samim kandidatima.

Nagrada za mir dodeljuje se u Oslu za razliku od ostalih Nobelovih nagrada koje se dodeljuju u Stokholmu, a tradicionalno se uručuje 10. decembra na dan smrti osnivača nagrade, švedskog naučnika i industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), pronalazača dinamita.

Sezona Nobela počela je u ponedeljak saopštavanjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Ovogodišnji dobitnici su američki naučnici Dejvid Džulijus (David Julius) i Ardem Pataputijan za otkrića receptora temperature i dodira.

U utorak su saopšteni dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, to su Sukuro Manabe, Klaus Haselman i Đorđo Parizi. Nagrađeni su "za revolucionarni doprinos razumevanju složenih fizičkih sistema".

U sredu je Nobelova nagrada za hemiju dodeljena nemačkom naučniku Bendžaminu Listu (Benjamin) i britanskom naučniku Dejvidu Makmilanu "za razvoj asimetrične organokatalize".

U četvrtak je Nobelovu nagradu za književnost dobio Abdulrazak Gurna, koji je nagrađen za "empatični i beskompromisni prikaz posledica kolonijalizma i sudbine izbeglica zarobljenih između kultura i kontinenata", navodi se u obrazloženju odluke.

Sezona Nobela biće završena u ponedeljak saopštavanjem laureata nagrade za ekonomiju.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra), a novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.