BEZOS NA METI TEŠKIH OPTUŽBI: Žrtvuje sigurnost radnika kako bi pobedio u svemirskoj trci?
Džef Bezos, Foto: Printscreen/Youtube

užas

BEZOS NA METI TEŠKIH OPTUŽBI: Žrtvuje sigurnost radnika kako bi pobedio u svemirskoj trci?

U pismu se takođe navodi primer navodnog seksualnog uznemiravanja

Objavljeno:

Grupa od 21 bivšeg i sadašnjeg radnika Blu oridžina Džefa Bezosa u otvorenom pismu da žrtvuje sigurnost kako bi pobedio u svemirskoj trci milijardera.

Bivša šefica komunikacija u ovoj kompaniji Aleksandra Abrams u pismu tvrdi da firma prisiljava radnike da potpišu stroge ugovore o otkrivanju podataka, onemogućava interne povratne informacije, ignoriše zabrinutost za sigurnosna pitanja i stvara seksističko okruženje.

U pismu se takođe navodi primer navodnog seksualnog uznemiravanja.

Pismo, nedavno objavljeno na internetskoj stranici Lioness, poslano je Saveznoj avio-upravi (FAA). Portparol odbora rekao je da ozbiljno shvataju optužbe i da će ih istražiti. Blu oridžin je demantovao optužbe rekavši da insistira na svojim sigurnosnim standardima, prenosi BBC.

Portparol firme rekao je da zaposlenima nudi brojne mogućnosti, uključujući 24-satnu anonimnu telefonsku liniju, kao i da će odmah istražiti sve navode o nedoličnom ponašanju. Dodao je da ne tolerišu nikakvu diskriminaciju ili uznemiravanje.

Između ostalog, u pismu je izražena zabrinutost zbog standarda vodećeg proizvoda firme, odnosno rakete New Shepard, u kojoj je Bezos otputovao u svemir ove godine. Prema rečima inženjera koji je učestvovao u kreiranju rakete, Blu oridžin je imao ogromnu sreću što se do sada ništa loše nije dogodilo.

U pismu se takođe tvrdi da nikada nije rešeno više od 1.000 izvještaja o problemima s motorima koji pokreću rakete Blu oridžina. Smatraju da kompanija nije poštovala odgovarajuće mere sigurnosti te da su nekoliko puta testirali ograničenja svojih radnika. Mnogi autori pomenutog pisma kažu da nikada ne bi upravljali letelicom Blu oridžina, prenose strani mediji.

Osim zabrinutosti zbog sigurnosti, zaposleni su takođe tvrdili da uprava kompanije prihvata „posebnu vrstu seksizma“ jer se mnogi menadžeri i više osoblje stalno ponašaju neprimereno prema ženama.

Autori tvrde da je jedan od viših rukovodilaca više puta prijavljivan odseku za ljudske resurse zbog seksizma i seksualnog uznemiravanja. Ipak, nisu preduzeti nikakvi koraci za rešavanje ovog problema. Rečeno je i to da je drugi menadžer toliko poznat po svom seksističkom ponašanju da su novi zaposleni upozoreni da ga izbegavaju.

"Mnogima se činilo da je menadžer zaštićen prijateljskim odnosom s Bezosom. Tek nakon što je otkriveno da je pipao ženu u podređenom položaju konačno je dobio otkaz“, napisala je grupa u pismu, prenosi Tportal.

Portparol Blu oridžina rekao je da je Abrams otpuštena pre dve godine nakon ponovljenih upozorenja zbog problema sa saveznim propisima o kontroli izvoza. Abrams je za CBS News, koji je prvi izvestio o tim navodima, rekla da nikada nije primila takvo upozorenje

Abrams je takođe u jednom intervjuu otkrila da je tim bio oduševljen Bezosovom misijom istraživanja svemira, ali ubrzo su se razočarali niskom kulturom rada. Dodala je da su mnogi sanjali da će pomoći lansirati raketu u svemir gledajući kako će ona sigurno dodirnuti Zemlju. Međutim kada je Bezos ove godine poletio u svemir, nisu bili oduševljeni, već su se samo osećali nelagodno gledajući to.

"Ako su kultura i radno okruženje ove kompanije temelj budućnosti koju predviđa Bezos, idemo u smeru koji odražava najgori deo svijeta u kojem živimo i treba ga hitno promeniti“, napisali su razočarani radnici.

(Espreso/Tportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.