4 VITAMINA KOJA JE NEOPHODNO UNOSITI TOKOM HLADNIJIH DANA: Evo do kakvih OBOLJENJA dovodi njihov MANJAK
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

farmaceuti istakli

4 VITAMINA KOJA JE NEOPHODNO UNOSITI TOKOM HLADNIJIH DANA: Evo do kakvih OBOLJENJA dovodi njihov MANJAK

Hladno vreme donosi, pored već prisutnog opakog virusa korone i druge viruse, zbog čega bi trebalo dodatno obratiti pažnju na jačanje imuniteta

Objavljeno: 10:19h

Jesen i zima su godišnja doba kada sa svih strana vrebaju virusne infekcije, a uz pandemiju korona virusa, posebno je neophodno ojačati organizam, podići imunitet i pripremiti ga da se izbori sa izazovima koji ga čekaju do proleća.

Mnogi smatraju da je suplemente poželjno uzimati tokom cele godine, ali svakako da bi posebnu pažnju jačanju organizma trebalo da posvetimo u jesenjim i zimskim mesecima, kako bismo poboljšali imunitet.

- Postoje grupe vitamina i suplemenata koje bi obavezno trebalo unositi kao dodatak čim počne hladnije vreme, a to su pre svega vitamin D, C, gvožđe i magnezijum - kaže za Telegraf farmaceut Marija Đurić.

1.Vitamin D

Vitamin D
foto: Wikipedia / Sbrools

Sagovornica Telegrafa ističe da vitamin D tokom leta dobijamo više, jer smo izloženi sunčevoj svetlosti.

- Od oktobra je našem telu potrebna pomoć da obezbedi dovoljne količine ovog važnog vitamina koji, između ostalog, pomaže i kod podizanja imuniteta, ali i reguliše kalcijum i fosfor u organizmu, što je važno za zdravlje kostiju, mišića i zuba - navodi farmaceut.

Đurić ističe da manjak vitamina D može da se manifestuju kao umor, depresija i slabost u mišićima.

2. Gvožđe

- Trebalo bi kontrolisati nivo gvožđa u organizmu povremeno tokom cele godinea, a posebno je važno kontrolisati ga zimi. Ako slučajno primetite neke simptome anemije, neophodno je da se javite svom lekaru. Ako mislite da nemate dovoljno gvožđa u svakodnevnoj ishrani, počnite da uzimate neki suplement sa gvožđem - savetuje Đurić.

3. Vitamin C

Vitamin C
foto: Profimedia

Ona ističe da je posebno važan vitamin C u jesenjem i zimskom periodu.

- Opšte je poznato da vitamin C održava ćelije našeg organizma zdravim. Vitamin C pomaže kod saniranja prehlada i virusnih infekcija, jer jača imuni sistem. Ipak , prekomerno uzimanje ovog vitamina može biti štetno, a odraslim osobama od 19 do 64 godine potrebno je 40 mg vitamina C dnevno - objašnjava farmaceut.

4.Magnezijum

Magnezijum
foto: upload.wikimedia.org

Ovaj mineral je posebno značajan za imuni sistem, ali i za pretvaranje hranu u energiju.

Prema rečima farmaceuta preporuka je da magnezijum uzimate tokom cele godine, ali ako to već ne činite, važno je uzimati ga tokom jesenjih i zimskih meseci obavezno.

- Nedostatak magnezijuma prilično je čest, a s obzirom na to da je to drugi najčešći elektrolit u ljudskom organizmu, važno je da ga uvek unosimo da bismo ga imali dovoljno. Nizak nivo magnezijuma može uzrokovati visok krvni pritisak, anksioznost, ali i depresiju. Zbog toga vrlo važno koristiti magnezijum u hladnijem delu godine - ističe farmaceut Đurić.

Prema njenim rečima, preporučljivo je piti i druge suplemente po potrebi uz konsultaciju sa lekarom. Na toj listi nalaze se selen, cink i vitamin B.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.