VLADIMIR PUTIN NAPUNIO 69 GODINA: Malo poznati detalji života MOĆNOG LIDERA!
Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube

rusija

VLADIMIR PUTIN NAPUNIO 69 GODINA: Malo poznati detalji života MOĆNOG LIDERA!

Ruski predsednik poznat je po tome da skoro nikada, do sada, nije davao izjave ili odgovarao na pitanja o svom privatnom životu

Objavljeno:

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je napunio 69 godina. Rođen je 7. oktobra 1952. godine u Sankt Peterburgu.

Vladimir Putin roden je 7. oktobra 1952. godine u Lenjingradu u Sovjetskom Savezu, gradu koji se danas zove Sankt Peterburg.

Putinova majka bila je Marija Ivanova Šelomova, radnica u fabrici, a otac Vladimir Spiridonovic Putin koji je služio u sovjetskoj mornarici, u podmornickoj floti.

Nakon završene srednje škole Putin je upisao Pravni fakultet Univerziteta u Lenjingradu 1970. godine. Ubrzo je postao i clan Komunisticke partije Sovjetskog Saveza.

Nakon završenih studija, od 1975. godine postao je agent KGB-a. Prethodno je završio obuku u 401. školi KGB-a, u Okti, Lenjingradu.

Njegova karijera u KGB-u doživela je i obrt pošto Putin tecno govori nemacki, pa je tako prebacen u Istocnu Nemacku, grad Drezden.

On je od 1985. do 1990. godine bio u Nemackoj, a nakon ujedinjenja Nemacke vratio se u Lenjingrad i napustio KGB nakon neuspelog puca protiv Mihaila Gorbacova, poslednjeg generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunisticke partije Sovjetskog Saveza.

Putin je 1991. godine preuzeo funkciju nadzornog oficira u odeljenju za medunarodne poslove Lenjingradskog univerziteta, na tom mestu se kratko zadržao i podneo formalnu ostavku u državnoj službi bezbednosti.

U meduvremenu, spojio se opet s Anatolijem Sobcakom, tadašnjim gradonacelnikom Lenjingrada, koji ga je uveo i u politiku.

Tako je Putin sredinom 1991. godine imenovan za šefa Odbora za spoljne odnose kancelarije gradonacelnikaSankt Peterbururga.

Na toj funkciji zadržao se do 1996. godine, kada je Sobcak izgubio izbore za gradonaclenika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da c´e ruski predsednik danas, pre podne, biti na radnom mestu. Ruski lider ce se baviti unutrašnjim stvarima i imace medunarodne telefonske razgovore (bic´e ih cak više od deset). Ostatak dana, Putin će, prema tradiciji, provesti sa prijateljima i porodicom.

Ubrzo odlazi u Moskvu gde pocinje da obavlja niz dužnosti, i to u upravi predsednika Borisa Jeljcina.

Tako ga je Jeljcin imenovao na celo ruske bezbednosne službe FSB, a nakon toga predložen je i za premijera Rusije, 1999. godine.

Nakon premijerske funkcije i iskušenja usred pogoršanja krize u Severnom Kavkazu, gde su ekstremisti iz Cecenije izvršili invaziju na Dagestan.

Jeljcin je podneo ostavku 31.12.1999. godine, a Putin je preuzeo njegovu dužnost predsednika Rusije što je kasnije potvrdeno i na izborima 2000. godine.

Na izborima 2004. godine ponovo je ucvrstio svoju poziciju na mestu ruskog predsednika.

Rusija je dolaskom Putina na vlast doživela i ogroman privredni oporavak, posebno tokom drugog mandata.

Vladimir Putin, strastveni ljubitelj sporta, unapredio je i modernizovao rusku vojsku i tako joj povratio ugled svetske sile.

Prema ruskom ustavu, Putinu nije bio dozvoljen i treci mandat da se kandiduduje za predsednika Rusije, pa je na njegovo mesto došao Dmitrij Medvedev, dok je Putin bio na celu stranke Ujedinjena Rusija, a ubrzo je imenovan i za premijera Rusije u maju 2008. godine.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je 2011. godine na stranackoj konvenciji u Moskvi najavio da ne planira da se kandiduje za drugi mandat,i predložio je da na njegovo mesto dode Vladimir Putin.

Putin je prihvatio predlog Medvedeva i novom pobedom na izborima 2012. godine zamenili su stolice.

Stari-novi predsednik Rusije Vladimir Putin izabran je ponovo na tu funkciju u maju 2012. godine, tada je zapoceo svoj treci mandat.

Mandat Vladimira Putina trebalo je da traje do 2018. godine, a ruski predsednik je ponovo izabran na izborima u Rusiji 2018. godine.

O privatnom životu

Ruski predsednik poznat je po tome da skoro nikada, do sada, nije davao izjave ili odgovarao na pitanja o svom privatnom životu.

Od supruge Ljudmile s kojom u braku ima dve kcerke razveo se 2013. godine. Mediji godinama vec spekulišu da je Putinova nova izabranica lepa gimnasticarka Alina Kabajeva.

Ljudmila Putin se i inace retko pojavljivala u javnosti, a poslednjih par godina njeno odsustvo izazvalo je mnoge, nikada potvrdene glasine ukljucuju i onu da je zatvorena u manastiru.

Vladimir i Ljudmila Putin vencali su se 1983. godine i imaju dve odrasle cerke o kojima se takode jako malo zna. Zvaincno su se razveli.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Pink.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.