POTCENILI SVOJE RIVALE: Procureli strogo poverljivi dokument CIA ukazao na veliki broj UBIJENIH agenata!
CIA, Foto: EPA-EFE/Olivier Douliery / POOL

užas

POTCENILI SVOJE RIVALE: Procureli strogo poverljivi dokument CIA ukazao na veliki broj UBIJENIH agenata!

Cilj je bio da se biroi podstaknu da poboljšaju zaštitne protokole i bezbednost, kažu bivši zvaničnici

Objavljeno: 10:43h

Procureli strogo poverljivi dokument Centralne obaveštajne agencije (CIA) pokazao je da je veliki broj njenih saradnika ubijen ili je promenio stranu, sugerišući da je američka kontraobaveštajna služba podcenila svoje rivale, dok je rukovodstvo agencije zabrinuto da se mora posvetiti veća pažnja zaštiti agenata, preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Veliki broj stranih obaveštajaca CIA-e ubijen je, zarobljen ili se okrenuo ka suparničkim agencijama, navodi se u netipičnom i strogo poverljivom dokumentu poslanom svakom birou širom sveta, navodi Tajms (The Times).

Kontraobaveštajni zvaničnici službe upozorili su prošle nedelje da je više desetina špijuna kompromitovano ili pogubljeno u poslednjih nekoliko godina, što prema tvrdnjama izvora, predstavlja nagli porast takvih incidenata.

Procurili dokument uključivao je određeni broj agenata koje su ubile strane agencije - poverljivi detalj koji se, ističe Tajms, obično ne deli u tako široko rasprostranjenim dopisima.

Cilj je bio da se biroi podstaknu da poboljšaju zaštitne protokole i bezbednost, kažu bivši zvaničnici.

Kao neki od razloga za neuspele misije istaknuti su loše obaveštajne veštine, previše poverenja u izvore, podcenjivanje stranih agencija kao i prebrzo regrutovanje doušnika - problem koji je u dopisu opisan kao stavljanje misije iznad pitanja bezbednosti.

Dok su tehnološki napredak kao što su biometrijska skeniranja, hakovanje i veštačka inteligencija uspešno primenile druge agencije za praćenje špijuna CIA-e, SAD su zadržale fokus na agentima gradeći mrežu pouzdanih doušnika koja bi, dodaje Tajms, trebalo da bude najbolja na svetu u prikupljanju i analizi.

Potvrdjujući da je regrutovanje špijuna u drugim zemljama visokorizičan posao, dopis CIA-e koji je procurio u javnost, pokrenuo je pitanja koja muče agenciju poslednjih godina naročito jer su suparničke obaveštajne službe iz zemlja poput Rusije, Kine, Irana i Pakistana hvatale doušnike CIA-e, a u nekim slučajevima pretvarale ih u dvostruke agente, piše Njujork tajms.

Upozorenje je, prema onima koji su ga pročitali, prvenstveno bilo usmereno na zvaničnike "s prve linije" - ljude koji su bili direktno uključeni u regrutovanje novih kandidata i proveru izvora, poručujući službenicima da se fokusiraju ne samo na regrutaciju, već i na bezbednosna pitanja.

Dopis koji je poslan u zadnjoj nedelji septembra sugeriše da je agencija podcenila svoje protivnike uz uverenje da su njeni agenti i špijunske veštine bolje od drugih obaveštajnih službi.

Medjutim, dodaje Njujork tajms, rezultati studije pokazali su da su zemlje koje su na meti SAD takodje vešte u lovu na doušnike, dok su veštine agencije zarđale posle decenija fokusiranja na terorističke pretnje i oslanjanja na rizične komunikacijske sisteme.

Ponekad, ističe njujorški list, doušnici koje otkriju rivalske obaveštajne službe ne budu hapšeni, već se angažuju kao dvostruki agenti koji dostavljaju dezinformacije CIA-i, kazali su bivši zvaničnici dodajući da su u tome posebno efikasni bili Pakistanci.

Dopis CIA-e upućen njenim stanicama i biroima širom sveta odražava opštu zabrinutost rukovodstva agencije da bi njeni operativni službenici trebalo da posvete više pažnje zaštiti svojih agenata, istovremeno uviđajući da moraju agresivno regrutovati špijune i doušnike kako bi izvršili svoju misiju prikupljanja obaveštajnih podataka, ističe Vašington post.

CIA je poslednjih godina pretrpela katastrofalne upade u svoje špijunske mreže gde su, prema pisanju vašingtonskog lista, agenti verovatno otkriveni zbog kršenja tajnog komunikacijskog sistema agencije pomoću kojeg je komunicirala s agentima na terenu.

List navodi da je CIA pokrenula lov na krtice 2011. pošto je jedan doušnik u Kini javio da su tamošnje vlasti otkrile sve koji pomažu američkoj vladi i da su potom prisilile agente da rade za njih.

Pozivanjem na prethodne greške, dopis je verovatno trebalo da upozori sadašnje zvaničnike da ne ponavljaju greške iz prošlosti.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, ljudi koji su upoznati s nedavno objavljenim dopisom kažu da nije podstaknut nikakvim novim upadom unutar špijunske mreže, ali da je pokretač bio uspeh Pakistana da identifikuje veliki broj onih koji rade za CIA-u.

Istovremeno, dodaje vašingtonski list, CIA je pod ponovnim pritiskom da regrutuje i održava efikasne špijunske mreže u Pakistanu, posle povlačenja SAD iz susednog Avganistana i talibanskog zauzimanja zemlje.

Bivši zvaničnici kažu da će održavanje mreže pouzdanih ljudskih izvora biti ključno za planove administracije predsednika Džoa Bajdena da prati terorističke pretnje bez vojnog prisustva na terenu, rekli su bivši zvaničnici.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.