POPRAVLJANJE NARUŠENIH ODNOSA DVE ZEMLJE: Ambasador Francuske se vraća u Australiju
Australija, Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

NAJAVLJENI POVRATAK

POPRAVLJANJE NARUŠENIH ODNOSA DVE ZEMLJE: Ambasador Francuske se vraća u Australiju

U znak solidarnosti sa Francuskom, EU je prošle nedelje odložila sledeću rundu razgovora sa Australijom vezano za sporazum o slobodnoj trgovini

Objavljeno:

Australijska ministarka spoljnih poslova Maris Pejn izjavila je danas da će najavljeni povratak francuskog ambasadora u Kanberu pomoći u popravljanju odnosa između dve zemlje, koji su narušeni kada je Australija odustala od ugovora za podmornice vrednog preko 40 milijardi dolara.

„Radićemo s Francuskom na unapređivanju naših odnosa. Svesni smo da će nakon naše odluke o podmornicama za to biti potrebno dosta vremena i stalno angažovanje. Povratak ambasadora je korak koji pozdravljamo u ovom procesu“, saopštila je Pejn.

Australijski premijer Skot Morison, koji je ranije izjavio da je francuski predsednik Emanuel Makron odbio da prihvati njegov poziv, takođe je danas pozdravio odluku Pariza da vrati ambasadora u Kanberu i poručio da su bilateralni odnosi dve zemlje veći od otkazanog ugovora o podmornicama.

Raskid ugovora sa Francuskom, koja je za Australiju trebalo da izgradi konvencionalne podmornice, razbesneo je Pariz, bliskog saveznika Londona i Vašingtona, koji su sa Kanberom sklopili novo trilateralno odbrambeno partnerstvo, poznato kao „AUKUS“, u okviru koga je predviđena i nabavka najmanje osam nukleranih podmornica.

Otkazivanje je naljutilo Francusku, koja je optužila i Australiju i SAD da su joj “zabili nož u leđa”, a Pariz je zatim opozvao svoje ambasadore iz Kanbere i Vašingtona, da bi u sredu potvrdio da će se ambasador Žan Pjer Tibo vratiti u Kanberu, ali nije odredila datum.

U znak solidarnosti sa Francuskom, EU je prošle nedelje odložila sledeću rundu razgovora sa Australijom vezano za sporazum o slobodnoj trgovini.

Bonus video:

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!
01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media