GRCI I FRANCUZI POTPISUJU VELIKI DIL SUTRA: Signal koji šalje Pariz je JASAN KAO DAN!
Kirijakos Micotakis, Foto: Printscreen/Youtube

od značaja

GRCI I FRANCUZI POTPISUJU VELIKI DIL SUTRA: Signal koji šalje Pariz je JASAN KAO DAN!

Grčka vojska već dugo traži način da podmladi svoju flotu kupovinom novih fregata i modernizacijom postojećih

Objavljeno: 22:11h

Zvanični Pariz želi da ojača vojnu povezanost unutar Evrope nakon diplomatskog fijaska sa Australijom i SAD, piše Politiko.

Naime, Francuska i Grčka potpisaće sutra važan ugovor iz oblasti odbrambene industrije, što je signal da zvanični Pariz cementira vojne veze unutar Evrope nakon diplomatskog neuspeha sa Australijom i SAD u vezi sa otkazivanjem ugovora o podmornicama.

Najnoviji dil podrazumeva da će Grčka kupiti francuske ratne brodove i lovačke avione za ukupno oko pet milijardi evra, a takođe uključuje klauzulu o međusobnoj pomoći u oblasti odbrane, pema rečima trizvaničnika iz grčke vlade, piše Politiko.

Do ovog partnerstva dolazi u senci diplomatskog neuspeha Francuske. Naime, pre skoro dve nedelje, Australija, SAD i UK objavili su vojni pakt, poznat kao AUKUS, koji je naveo zvaničnu Kanberu da otkaže ugovor za podmornice Parizu. To je izazvalo revolt u Francuskoj koja je pozvala svoje evropske komšije da se fokusiraju na sopstvene odbrambene kapacitete.

Sutrašnje potpisivanje ugovora biće korak u tom pravcu.

Grčka vojska već dugo traži način da podmladi svoju flotu kupovinom novih fregata i modernizacijom postojećih. Ta potreba postala je akutna prošle godine, kada se Grčka suočila sa rastom tenzija sa Turskom u Egejskom moru i istočnom Mediteranu.

Proteklih meseci grčka mornarica je primila ponude od šest zemalja, uključujući Francusku, SAD, Holandiju i Britaniju. Francuski predlog bio je najskuplji, piše list. Nakon što je mornarica uporedila ponude, Francuska je poslednjih dana popravila svoju ponudu, mada je i dalje skuplja od drugih, kazao je jedan zvaničnik.

Ugovor će obuhvatiti šest ratnih brodova – tri fregate i tri korvete koje bi trebalo da počnu da pristižu 2025. godine, uz opciju kupovine još dva ili tri broda u budućnosti, prema izjavama zvaničnika. Takođe se očekuje da Grčka kupi još šest aviona tipa „rafal“.

Bonus video:

AMBASADOR EVROPSKE UNIJE U BEOGRADU: Srbija MORA UBRZATI promene! Društvena ODGOVORNOST na prvom mestu (KURIR TELEVIZIJA)
04:08

AMBASADOR EVROPSKE UNIJE U BEOGRADU: Srbija MORA UBRZATI promene! Društvena ODGOVORNOST na prvom mestu (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / b92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media