U PANDORINIM DOKUMENTIMA SE NAŠLO I PUTINOVO IME: Svetski lider ljubavnici na poklon dao 100 miliona dolara?
Vladimit Putin, Foto: Profimedia

ŠOKANTNO!

U PANDORINIM DOKUMENTIMA SE NAŠLO I PUTINOVO IME: Svetski lider ljubavnici na poklon dao 100 miliona dolara?

Dokumente je počeo da objavljuje Međunarodni konzorcijum za istraživačko novinarstvo (ICIJ) sa BBC-ijem, Gardijanom, Šaington postom, Le Mondom i ostalim svetskim medijima.

Objavljeno:

U najvećem curenju tajni finansijskih dokumenata do sada "Pandorini dokumenti" našlo se i ime predsednika Rusije Vladimira Putina.

Dokumente je počeo da objavljuje Međunarodni konzorcijum za istraživačko novinarstvo (ICIJ) sa BBC-ijem, Gardijanom, Šaington postom, Le Mondom i ostalim svetskim medijima.

U pitanju su dokumenta za koja tvrde da pokazuju imejlove, fotografije i drugi materijal of šor kompanija iz poreskih oaza koje koriste političari, mafijaši, ali i ostali poznati kako bi izbegli plaćanje poreza i oprali novac.

Prema dokumentima, Putin je kao vlasnik sporne imvine označen da poseduje čak 100 miliona dolara, uključujući i luksuznu nekretninu u Monaku vredu 4 miliona dolara a koja pripada određenoh Svetlani Krivonogih.

Stan koji je Krivonogih kupila nalazi se u luksuznom kompleksu Monte Karlo Star i gleda na Sredozemno more, odmah ispod čuvenog Kazina Monte Karlo, poznatog iz filmova o Džejmsu Bondu.

U marini ispod kompleksa članovi kraljevskih porodica, tajkuni i oligarsi redovno uplovljavaju i isplovljavaju na svojim velikim jahtama, piše Vašington Post.

Navodna Putinova ljubavnica kupila stan za 4 miliona dolara u Monte Karlu.

Kakve veze ima ova 46-godišnja Ruskinja iz Sankt Peterburga s Putinom?

Za početak, dokumenti otkrivaju da je Krivonogih kupila luksuzni stan vredan 4,1 milion dolara 2003. godine preko ofšore kompanije prijavljene na Britanskim Devičanskim ostrvima nazvane Brockville Development Ltd. - nedugo nakon što je rodila devojčicu po imenu Luiza Rozova.

A ta je devojčica rođena u vreme kad je, prema pisanju ruskog nezavisnog istraživačkog portala Projekt - jednog od retkih preostalih nezavisnih medija - tada 28-godišnja Krivonogih bila u višegodišnjoj tajnoj vezi s Putinom.

Portal koji je pisao da je Putin napravio dete Krivonogih zabranjen u Rusiji

Projekt, koji je o tome pisao prošle godine, u međuvremenu je zabranjen u Rusiji.

Krivonogih se, prema pisanju Projekta, sprijateljila s Putinom još krajem devedesetih, pre nego što je on postao predsednik. S vremenom je, tvrdi Projekt, mlada Ruskinja skromnog porekla, koja je studirala biznis i radila kao čistačica u prodavnici, postala njegova ljubavnica - a otac njene kćeri je niko drugi nego Putin.

Kakva god bila stvarna priroda njihovog odnosa, informacije koje je predstavio Projekt upućuju na to da su Putin i Krivonogih bili bliski. Primera radi, putovali su zajedno istim avionom.

Putinov portparol Dimitrij Peskov prošle godine je, očekivano, negirao tvrdnje Projekta o Putinovoj vezi s Krivonogih i očinstvu njene kćerke. Ali nova saznanja iz Pandorinih dokumenata implicitna su potvrda da se dotad siromašna Ruskinja neverojatno obogatila nakon što se zbližila s Putinom.

Zanimljivo je da je Banka Rusije još 2010. u svojim dokumentima objavila da je Krivonogih, preko svoje kompanije OOO Relax, jedna od najvećih dioničarki te banke. Ta banka iz Sankt Peterburga kasnije je završila na popisu sankcija američkog ministarstva finansija kao "lična banka za visoke funkcionere Ruske Federacije".

Njena kćerka Luiza ima srednje ime Vladimirovna i navodno jako liči na Putina

Njena kćerka Luiza Rozova, koja danas ima 18 godina, sama je podstakla spekulacije o svom pravom ocu u intervjuima. Sama je priznala da je izuzetno slična Putinu, ali je odbila da potvrdi ili porekne da joj je Putin otac.

Iako u javnim dokumentima koje su pregledali Projekt i Vašington Post njen otac nije naveden, značenje ima i to da je njeno službeno srednje ime Vladimirovna - a srednje ime se u Rusiji uvek daje prema imenu oca. Krivonogih nije odgovarala na upite na ovu temu, kao ni njena kćerka

Povezanost između Krivonogih i luksuzne nekretnine u Monte Karlu nalaze se u Pandorinim dokumentima iako je iz njih jasno koliko se Ruskinja trudila da prikrije da ona stoji iza kupovine.

Ofšor kompanija Brockville Development Ltd. osnovana je na karipskom ostrvu Tortola 2003, malo manje od mesec dana nakon što je Krivonogih rodila kćerku.

Nekoliko meseci kasnije kompanija je kupila nekretninu u Monte Karlu za 3.6 miliona evra, prema dokumentima iz Monaka.

Krivonogih je, otkrivaju Pandorini dokumenti, postala neverojatno bogata u roku od samo nekoliko godina. Osim stana u Monte Karlu, stekla je stan u luksuznom kompleksu u svom rodnom gradu Sankt Peterburgu, nekretnine u Moskvi, jahtu i drugu imovinu, u ukupnoj vrednosti od oko 100 miliona dolara.

Putinov stari prijatelj Genadij Timčenko ima istog financijskog menadžera kao Krivonogih

Brockville inače ima britanskog upravnog direktora, Emona Mekgregora, koji je kompaniju formalno i osnovao. Pandorini dokumenti otkrivaju i druge Mekgregorove bogate klijente iz Monaka, a među njima je i Genadij Timčenko, nekadašnji sovjetski birokrata. Forbs procenjuje bogatstvo Timčenka na 22 milijarde dolara, a Mekgregor se brine za njegovu porodicu i poslovnu imovinu najmanje 20 godina.

Timčenko i Putin prijatelji su barem od početka devedesetih, kada je prvi bio trgovac naftom u Sankt Peterburgu, a drugi mladi ambiciozni političar u usponu. Putin je 1991, kao tadašnji čelnik gradskog odbora za spoljne odnose, dao Timčenku dozvolu za izvoz nafte.

Indikativno je i da je Timčenko suosnivač Gunvora, švajcarske trgovačke kuće koja izvozi rusku naftu, vredne nekoliko milijardi dolara. Moskovski politikolog Stanislav Belkovski utvrdio je 2007. da je Putin koristio aktivnosti kompanije kao "suvlasnik spavač" - što Gunvor odbacuje kao "smešno".

Putin je pak rekao da je uspon Timčenka bio "apsolutno bez njegovog učestvovanja". Ali Obamina administracija je 2014. godine uvela sankcije Timčenku, zajedno s ostalim članovima "najužeg kruga ruskog vodstva". Svi su delovali u ime Putina, tvrdila je Bela kuća.

Američko ministarstvo finansija navelo je da su "Timčenkove aktivnosti u energetskom sektoru direktno povezane s Putinom", koji "ima ulaganja u Gunvor i možda će imati pristup sredstvima Gunvora".

Pandorini dokumenti ne prikazuju tačno kada je Krivonogih postala "blagotvorni vlasnik" Brockvillea, izraz koji se odnosi na osobu koja u konačnom kontroliše ofšor kompaniju ili ima finansijsku korist od nje, čak i ako se u registracijskim dokumentima pojavljuju druga imena. Međutim, otkrivaju da je ona bila stvarni vlasnik barem od 2006. godine.

"Monte Karlo je postao Moskva na moru"

U poslednje dve decenije ruski uticaj u Monaku je znatno rastao.

"To je postala Moskva na moru. Mentalitet je pokazati se", rekla je za Gardian Dominik Anastasis, lokalna advokatica. Strance, uključujući bogate Ruse, privukli su topla klima i nedostatak poreza, dodao je. "Niko ne pita odakle vam novac. Nema kulture proveravanja. Ne podnosite poresku prijavu."

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.