ULTIMATUM: Jutjubu preti potpuna ZABRANA u Rusiji ako ne odblokira RT-ove kanale na nemačkom jeziku!
Ilustracija, Foto: Profimedia

UPOZORENJE

ULTIMATUM: Jutjubu preti potpuna ZABRANA u Rusiji ako ne odblokira RT-ove kanale na nemačkom jeziku!

Rusko ministarstvo inostranih poslova u utorak je kritikovalo odluku o uklanjanju dva kanala kao „čin neviđene informativne agresije“ i „očiglednu manifestaciju cenzure i potiskivanja slobode izražavanja

Objavljeno:

Zvaničnici u Moskvi su uputili strogo sročen ultimatum Jutjubovoj matičnoj kompaniji, Guglu, rekavši da bi se stranica za video prenos mogla suočiti sa ograničenjem nakon što je uklonila dva kanala koje vodi RT-ova služba na nemačkom jeziku.

U saopštenju, objavljenom u sredu ujutru, nacionalni regulator za medije u zemlji, Roskomnadzor, rekao je da "zahteva da se ukinu sva ograničenja sa Jutjub kanala RT DE i Der Fehlende Part (DFP), koje vodi novinska kuća RT, što pre je moguće.

"Prema vlastima, propust da se to učini bilo bi kršenje ruskog zakona i "za takve radnje, internet resurs može biti označen kao krešenje osnovnih ljudskih prava i sloboda", i može se suočiti sa formalnim upozorenjem.

"U slučaju da se vlasnik platforme ne pridržava upozorenje, zakonodavstvo nam dozvoljava da preduzmemo mere potpuno ili delimično blokiranje pristupa platformi", dodao je Roskomnadzor.

Rusko ministarstvo inostranih poslova u utorak je kritikovalo odluku o uklanjanju dva kanala kao „čin neviđene informativne agresije“ i „očiglednu manifestaciju cenzure i potiskivanja slobode izražavanja“.

Prema diplomatama, Jutjub je delovao uz "očigledan pristanak, ako ne i na insistiranje", nemačkih vlasti. RT DE i DFP uklonjeni su ranije tog dana, navodno bez izgleda za žalbu. Jutjub tvrdi da su prekršili pravila usluge pokušavajući da zaobiđu štrajk „smernice zajednice“, izrečen zbog „medicinskih dezinformacija“ u četiri video zapisa. Detalji navodnog kršenja još nisu jasni, ali glavna urednica RT-a, Margarita Simonian, rekla je da to predstavlja "objavu medijskog rata protiv Rusije od strane Nemačke".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova takođe je upozorilo da bi moglo da preduzme korake protiv nemačkih medija u znak odmazde zbog ove odluke. „Usvajanje recipročnih mera protiv nemačkih medija u Rusiji za koje se, inače, više puta pokazalo da su se mešali u unutrašnje stvari naše zemlje, izgleda ne samo prikladno, već i neophodno“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je dalje reklo da je nametanje takvih ograničenja "jedini mogući način da pažnju naših partnera usredsredimo na konstruktivan i smislen dijalog oko ove neprihvatljive situacije".

Ruska vlada je poslednjih nedelja bila u sukobu sa Jutjubom zbog materijala koji su objavili saveznici zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog uoči parlamentarnih izbora u zemlji. Uoči glasanja ranije ovog meseca, stranica za video prenos je na kraju ispunila zahteve za uklanjanje materijala, za koje su zvaničnici rekli da su prekršili nacionalne zakone.

Braneći odluku da se pridržava naredbe, izvršna direktorka Jutjuba Suzan Vojcicki izjavila je u ponedjeljak da je sloboda govora "ključna vrednost" za kompaniju, dodajući da "kada radimo s vladama, moramo uzeti u obzir mnoge stvari, bilo da to su lokalni zakoni ili ono što se dešava na terenu. "

Nakon izbora, Vasilij Piskarev, šef komisije Državne dume koja istražuje strano mešanje u unutrašnje poslove Rusije, tvrdio je da su brojne organizacije radile na pritisku na veb lokaciju, zajedno sa drugim onlajn platformama, da odbiju da ispune zahtev i zadrže zabranu materijala na mreži.

"Jedan broj stranih nevladinih organizacija - ukupno više od 20 organizacija - tokom izborne kampanje otvoreno je pozvao Fejsbuk, Tviter i Gugl da ne poštuju naredbe vlasti i ignorišu ruske zakonske uslove za uklanjanje zabranjenog sadržaja", rekao je Piskarev. Obećao je da će njegov odbor ubuduće preduzeti mere za ograničavanje njihovih aktivnosti.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/rt.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.