ISTORIJSKI SPORAZUM U SEKTORU ODBRANE: Grčka kupuje od Francuske tri ratna broda!
Ilustracija, Foto: Beta/Damir Banda

SARADNJA

ISTORIJSKI SPORAZUM U SEKTORU ODBRANE: Grčka kupuje od Francuske tri ratna broda!

Grčka je ove godine već naručila 24 borbena aviona „Rafal“, što je čini prvom zemljom Evropske unije koja je kupila ratni avion

Objavljeno:

Grčka je danas sa Francuskom potpisala sporazum o kupovini tri nova ratna broda za tri milijarde evra, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor grčke vlade.

Pakt o strateškoj odbrambenoj i bezbednosnoj saradnji potpisali su francuski predsednik Emanuel Makron i grčki premijer Kirijakos Micotakis u Parizu, opisujući ga kao „istorijski“ sporazum u sektoru odbrane, navodi grčki portal „Katimerini“.

„Doprineće evropskoj bezbednosti, jačanju evropske strateške autonomije i suvereniteta, a time i međunarodnom miru i bezbednosti“, poručio je Makron na konferenciji za novinare sa Micotakisom.

Grčki premijer je nakon ceremonije potpisivanja rekao da sporazum otvara put „autonomnoj“ evropskoj odbrani i da učvršhuje grčko-francusko prijateljstvo, koje „nadilazi okvire EU i NATO-a“.

„Ovo će nas vezati decenijama“, rekao je Micotakis. U skladu sa sporazumom, zvanična Atina takođe ima mogućnost kupovine i četvrtog ratnog broda od Francuske.

Grčka je ove godine već naručila 24 borbena aviona „Rafal“, što je čini prvom zemljom Evropske unije koja je kupila ratni avion.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.