PUTIN PROTIV NOVIH PROGONA U SIBIR!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

POLEMIČAN PRVI RAZGOVOR

PUTIN PROTIV NOVIH PROGONA U SIBIR!

Dogovoreno da je se već idućeg meseca šef Kremlja sretne sa svima u četiri oka

Objavljeno: 23:48h

Prvi virtuelni razgovor ruskog predsednika Vladimira Putina sa liderima pet partija koje će biti zastupljene u novom ruskom parlamentu, bio je polemičan.

Dogovoreno da je se već idućeg meseca šef Kremlja sretne sa svima u četiri oka.

U želji da bude originalan, lider Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski, predložio je da se zatvorenici, kao nekada, šalju u progon u Sibir.

- Kod nas se u zatvorima nalaze hiljade ljudi koji su nešto ukrali ili su se u pijanom stanju potukli - kazao je Žirinovski. - Eto, nedavno su se potukli fubaleri Kokorin i Mamajev sa gostima u jednom kafiću. Zbog toga su ih poslali u zatvor, a bilo bi bolje da su ih prebacili u Sibir. Tamo su mogli da razvijaju fudbalske strategije i stiču kondiciju.

Predsednik Putin je odmah odbacio takav predlog i suprotstavio se povratku progonima u Sibir.

- To je žestoka metoda i ne bi bila efikasna - bio je kratak Putin. - Sibiru i Dalekom istoku potrebni su stručnjaci, a ne zatvorenici koji bi trčali, ili se bavili nečim beskorisnim.

Da građani smatraju da su prošla vremena kad su se u Sibir slali zatvorenici dokaz je i to što su reagovali pratioci sajtova koji su objavili tu informaciju. Tako je čitalac visokotiražne "Komsomolske pravde" napisao da bi Žirinovskog trebalo proterati u Sibir. Drugi je smatrao da ne samo Žirinovskog, nego njegovu celu partiju treba u Sibir, dok je treći kazao da se Žirinovskog zaželela Kolima, gde je u vreme Staljina bio logor. Više njih je napisalo da prvo u progon treba poslati autora inicijative.

Za razliku od Žirinovskog, ostala četvorica lidera partija koje će biti u parlamentu bavili su se ozbiljnim temama koje će predlagati na zasedanjima parlamenta. Putin je tražio podršku od svih da, kao prvorazredni zadatak, bude borba protiv siromaštva. Založio se da se podignu plate pedagoškim radnicima.

Komunisti i Pravedna Rusija, kazali su Putinu da će se založiti da se vrati stari zakon o odlasku u penziju po kom su žene prestajale da rade posle 55. godine, a muškarci posle 60. Po sadašnjem zakonu žene idu u penziju sa 60, a muškarci sa 65, dok je planirano da se, u bližoj budućnosti, odlazak u penziju produži još za pet godina. Oni koji se zalažu za kraći radni vek, navode da se u Rusiji kraće živi nego na Zapadu.

KRATKO U SIBIRU

Ruski predsednik Vladimir Putin proveo je nekoliko dana na odmoru u Sibiru, gde je pešačio i pecao, saopštio je juče Kremlj. Objavljeno je 20 fotografija na kojima Putin stoji u reci i peca, šeta livadama i razgovara sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, svojim uobičajenim pratiocem na odmoru. Šef Kremlja, bio je i u kratkoj samoizolaciji, kao meri predostrožnosti protiv virusa korona. Putin je primio dve doze ruske vakcine "sputnjik V" i oseća se dobro.

LAVROV I ŠOJGU

Više dileme nema: dva Putinova izborna "džokera", ministri spoljnih poslova i odbrane, Sergej Lavrov i Sergej Šojgu, koji su bili na vrhu izborne liste Jedinstvene Rusije, neće ipak ići u Dumu. Ranije se govorilo da o tome tek treba da se odluči. Putin je, međutim, u subotu izjavio da je Vjačeslav Volodin dostojan da ponovo bude na čelu Dume. O tome će se izjasniti novoizabrani poslanici, ali već sada se zna da je to formalnost jer Jedinstvena Rusija ima većinu u Dumi. Poslušni Žirinovski se odmah saglasio sa Putinom.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.