5 NAJLUĐIH IZBORNIH KRAĐA U SAD! Birališta u nedođiji, glasanje mrtvih i druge manipulacije! (FOTO)
Foto: Reuters

Predstavljamo vam...

5 NAJLUĐIH IZBORNIH KRAĐA U SAD! Birališta u nedođiji, glasanje mrtvih i druge manipulacije! (FOTO)

Kako se bliži dan odluke, sve su jače glasine širom zemlje da su predstojeći izbori za šefa države i vlade pokradeni u korist Demokratske stranke
Objavljeno: 17:15h

2. Predsednički izbori 1960. godine

foto: Wikipedia

Ovi izbori se smatraju jednim od najuzbudljivijih u istoriji države pošto je novi predsednik odneo pobedu samo za jednu desetinu procenta. Presudnu tačku u izboru između Džona Kenedija i Ričarda Niksona predstavljalo je glasanje u Teksasu i Ilinoisu.

S obzirom na podršku Lindona Džonsona, Kenedi je imao zagarantovane glasove iz Teksasa, dok je borba za Ilinois bila mnogo tesnija.

Prvi katolik u predsedničkoj fotelji imao je čvrstu vezu sa mafijašem iz Čikaga Semom Đijankanom, pa je u vetrovitom gradu pobedio sa više od 450 hiljada glasova. Ipak, tačan broj glasova objavljen je tek dan nakon izbora.

Međutim, Kenedi nije bio jedini kandidat koji je navodno pokrao izbore te godine. Nikson je takođe igrao prljavo.

Novinar Njujork Herald Tribjuna objavio je listu glasača čija su imena uzeta direktno od nadgrobnih spomenika na lokalnom groblju.

3. Predsednički izbori 1980. godine

foto: Wikipedia

Dok se Džimi Karter 1980. pripremao za nastavak predsednikovanja nakon izbora, mnogi su smatrali da će kriza u Iranu odigrati presudnu ulogu u predsedničkoj kampanji.

Više od 50 Amerikanaca bilo je zarobljeno u revolucionarnom Iranu, a neki registrovani glasači su verovali da će Karter postići nagodbu za oslobađanje talaca kako bi sebi obezbedio ekstra glasove na predstojećim izborima.

Plašeći se najgoreg, Ronald Regan i republikanska stranka navodno su povukli potez i blokirali ono što bi mnogi nazvali "oktobarskim iznenađenjem".

Do novembra 1980. javnost je postala iznervirana Karterovom nesposobnošću da oslobodi taoce. Sledstveno tome, predsednička trka je postala dramatična.

Menadžer Reganove kampanje Kejsi Vilijam organizovao je blokadu za oslobađanje talaca.

Samo nekoliko dana nakon Reganove inauguracije, svi zarobljeni Amerikanci su oslobođeni, a novi predsednik je postao nacionalni heroj.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.