NEMAČKI NADBISKUP IDE NA "SPIRITUALNI TAJMAUT": Nakon niza grešaka sa krizom oko navodnog SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA!
Vatikan, Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

OSTAJE NA POLOŽAJU

NEMAČKI NADBISKUP IDE NA "SPIRITUALNI TAJMAUT": Nakon niza grešaka sa krizom oko navodnog SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA!

Velki je saopštenjem zahvalio papi, konstatujući da prethodnih meseci nije izgubljeno poverenje

Objavljeno:

Rimokatolički nadbiskup iz Kelna Rajner Marija Velki (65) uzeće "spiritualni tajmaut" od svojih dužnosti, ali će ostati na položaju, a nakon što je počinio niz velikih grešaka u vezi s krizom oko navodnog seksualnog zlostavljanja u crkvama, saopštio je Vatikan.

Velki se suočio sa kritikama zbog načina na koji se odnosio prema navodima o seksualnom zlostavljanju dece, konkretno, zbog toga što je odlagao izveštaje o zlodelima sveštenika, a za šta je nalazio izgovore u nedostatku metodologije, preneo je Rojters.

Jasno je da Velkiju treba vreme da "razmisli, da se obnovi i pomiri", saopštio je Vatikan nakon razgovora pape Franje i Velkija o krizi koja je uzdrmala Rimokatoličku crkvu u Nemačkoj, dodaje britanska novinska agencija.

- Ovo je dovelo dotle da je papa udovoljio želji Rajnera Marije Velkija da uzme spiritualni tajmaut - naveli su iz Vatikana.

Papa je u maju poslao dvojicu visokih biskupa da istraže način na koji se nadbiskup Velki iz Kelna odnosio prema optužbama za seksualno zlostavljanje u najvećoj nemačkoj nadbiskupiji. Vatikan je naveo da nema dokaza da je Velki prekršio zakon u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja.

- Bez obzira na to, počinio je velike greške u načinu na koji se nosio sa ovim pitanjem, pre svega, u oblasti komunikacije. To je doprinelo većoj krizi u samopouzdanju, što je uzdrmalo mnoge vernike - naglasili su iz Vatikana.

Velki je saopštenjem zahvalio papi, konstatujući da prethodnih meseci nije izgubljeno poverenje.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.