EU proglasila 23. septembar Organskim danom
EU, Foto: AP

JESENJA RAVNODNEVNICA

EU proglasila 23. septembar Organskim danom

Proglašenje Organskog dana deo je Akcionog plana za razvoj organske proizvodnje, usvojenog u martu, a njegov cilj je podizanje svesti o organskoj proizvodnji

Objavljeno:

Evropski parlament, Savet i Komisija potpisali su danas zajedničku deklaraciju prema kojoj će se svake godine 23. septembar obeležavati kao Organski dan EU.

Proglašenje Organskog dana deo je Akcionog plana za razvoj organske proizvodnje, usvojenog u martu, a njegov cilj je podizanje svesti o organskoj proizvodnji.

Komesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski izjavio je da je to prilika da se promoviše ključna uloga koju organska proizvodnja ima u tranziciji na održive prehrambene sisteme, saopštila je Evropska komisija.

"Danas slavimo organsku proizvodnju, održivi tip poljoprivrede gde je proizvodnja hrane u harmoniji s prirodom, biodiverzitetom i dobrobiti životinja", rekao je Vojćehovski na ceremoniji potpisivanja deklaracije.

Vojćehovski je dodao da je 23. septembar jesenja ravnodnevnica, kada dan i noć isto traju, što je "simbol ravnoteže izmedju poljoprivrede i životne sredine koji idealno odgovara organskoj proizvodnji".

Cilj Akcionog plana za razvoj organske proizvodnje je da se znatno poveća proizvodnja i potrošnja organskih proizvoda kako bi se ostvarili ciljevi strategija Od njive do trpeze i za biodiverzitet, uključujući manju upotebu djubriva, pesticida i antimikrobnih sredstava. Plan je da do 2030. četvrtina poljoprivrednog zemljišta u EU bude pod organskom poljoprivredom.

Akcioni plan predvidja 23 akcije strukturirane oko podsticaja potrošnje, povećanja proizvodnje i daljeg unapredjenja održivosti sektora a sa ciljem da mu se obezbedi izbalansirani rast.

Komisija je saopštila da organska proizvodnja nosi brojne koristi - na organskim površinama je biodiverzitet bogatiji za oko 30 odsto, životinje koje se gaje na organski način uživaju veće blagostanje i dobijaju manje antibiotika, organski farmeri imaju veće prihode i otporniji su (na krize). Takodje potrošači tačno znaju šta dobijaju jer proizvodi imaju EU logo organskog proizvoda.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.