Agencije UN zahtevaju pristup tražiocima azila zaglavljenim na granici EU
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

un zahtev

Agencije UN zahtevaju pristup tražiocima azila zaglavljenim na granici EU

U zajedničkom saopštenju, agencije UN-a pozvale su na istragu smrti četiri migranta i zatražile "hitan pristup" drugim izbeglicama i migrantima "kako bi im se obezbedila medicinska pomoć, hrana, voda i sklonište"

Objavljeno:

Dve agencije Ujedinjenih nacija zatražile su danas pristup tražiocima azila zaglavljenim na beloruskoj granici sa Poljskom i Litvanijom, nakon što su četiri migranta pronadjena mrtva u tom području.

Medjunarodna organizacija za migracije i Agencija UN za izbeglice pozvale su vlade uključenih zemalja da poštuju medjunarodno pravo, pre svega ljudska prava tokom sprečavanja ilegalnog ulaska u Evropsku uniju iz Belorusije.

U zajedničkom saopštenju, agencije UN-a pozvale su na istragu smrti četiri migranta i zatražile "hitan pristup" drugim izbeglicama i migrantima "kako bi im se obezbedila medicinska pomoć, hrana, voda i sklonište".

Vlade Poljske i Litvanije uvele su vanredne situacije na lokalnom nivou čime je blokiran pristup njihovim granicama sa Belorusijom. Takodje grade ograde od bodljikave žice i povećale su patrole graničara i vozila.

Poljske vlasti saopštile su da su tri osobe koje su pronadjene mrtve u nedelju blizu beloruske granice umrle od hipotermije i iscrpljenosti, a graničari su rekli da su videli telo žene blizu granice, sa beloruske strane.

Poljska i Litvanija su pod pritiskom sve većeg broja migranata koji pokušavaju da udju u te dve zemlje, članice Evropske unije (EU) iz Belorusije.

Varšava i Vilnjus optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da na taj način vodi "hibridni rat" protiv EU sa ciljem njene destabilizacije.

Bonus video:

03:57

BRZE VESTI 21.09.2021. 17:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.