VELIKI LEVI ZAOKRET SI ĐINPINGA: Lider supersile vodi Kinu u SOCIJALISTIČKU BUDUĆNOST!
Si, vođa Kine, Foto: Profimedia

MIŠLJENJE NA BBC

VELIKI LEVI ZAOKRET SI ĐINPINGA: Lider supersile vodi Kinu u SOCIJALISTIČKU BUDUĆNOST!

Ovo je prilično velika promena

Objavljeno:

Decenijama se Kina razvijala i napredovala je zahvaljujući svojoj "domaćoj" verziji kapitalističkog ekonomskog sistema, koji je prilično nekompatibilan sa onim što je Karl Marks zamislio pre skoro dva veka, praveći ideološki okvir za učenje koje sledi Komunistička partija Kine, koja vlada najmnogoljudnijom zemljom sveta.

Stiven Mekdonel sa BBC je analizirao šta se dešava u Kini i šta nas čeka u bliskoj budućnosti.

Prenosimo ovaj tekst:

"Uprkos tome što je tehnički "komunistička" zemlja, vlada Kine je sve uložila u ekonomiju koja se bazirala na niskim porezima za najuspešnije u biznisu, verujući da će dozvoljavanje nekim ljudima da se ekstremno obogate biti od koristi celom društvu, i izvući ga iz strašne zbrke Maove Kulturne revolucije, što je brže moguće.

U određenoj meri ovo je uspelo. Pojavila se velika srednja klasa i ljudi u bukvalno svim staležima društva danas imaju bolji životni standard.

Iz stagnacije 70-tih godina, Kina je sada dospela na vrh, i izaziva SAD za titulu globalnog ekonomskog lidera.

Ali cena je bila veliki disparitet u prihodima građana.

To se najbolje vidi na deci onih koji su se našli na pravom mestu u pravo vreme.

Roditelji koji su preuzeli fabrike 80-tih godina su ostvarili ogromne profite, što je omogućilo njihovom potomstvu da sada vozi besne sportske automobile po svetlucavim gradovima, ubrzavajući pored radnika na građevini koji se svakog dana pitaju da li će ikad moći sebi da kupe stan.

"Spasonosna" fraza Komunističke partije je uvek bila "sa kineskim karakteristikama".

Koncept socijalizma "sa kineskim karakteristikama" dozvolio je vladi ogroman filozofski alibi da gradi društvo koje, na mnoge načine, uopšte nije bilo socijalističko.

Generalni sekretar Komunističke partije Kine Si Đinping je, izgleda, odlučio da ovo više nije prihvatljivo.

Kineska vlada, pod njegovim vođstvom, počela je da vraća komunizam nazad u Komunističku partiju, bar u nekoj meri.

Nova važna fraza je "opšti prosperitet".

Još se nije pojavila na bilbordima, ali nije daleko od toga. Ovo je sada temelj procesa u kojem se trenutno nalazi Kina.

Pod ovom parolom, kažnjavanje izbegavanja poreza od strane bogatih ima više smisla, kao i planovi da se obrazovanje učini pravednijim, zabranom radda privatnim kompanijama za tutorstvo. Pritisak na kineske tehnološke gigante takođe može da se posmatra kao deo plana.

Da li Si zausta veruje u ovu ideju komunističkog projekta? Teško je biti 100 odsto siguran, ali neki posmatrači situacije kažu da se zaista čini da je tako.

Oni kažu da nisu imali ovakav osećaj sa mnogim dosadašnjim liderima partije.

O ovome je reč: zajedno sa redistribucijom bogatstva, koja je integralni deo komunističkog puta, Si veruje da ovo znači i ubacivanje Partije u većinu aspekata svakodnevnog života, kao jedinog načina da se postigne ono što je zacrtano.

Deca su postala lenja, i odlazi im detinjstvo u igranu video igrica? Partija stiže u pomoć: limit za igranje je tri sata.

Tinejdžerima mozak truje televizija sa sadržajem koji je nedoličan i pun lažnih idola? Partija stiže u pomoć: "ženskasti" voditelji su zabranjeni na programima.

Demografka vremenska bomba otkucava: ponovo, Partija ima rešenje - politika za troje dece koja važi za sve!

Fudbal, bioskopi, muzika, filozofija, bebe, jezik, nauka... Partija ima odgovore.

Kako bi se razumelo kako je Si Đinping postao lider kakav je danas, mora se poznavati njegov razvojni put.

Njegov otac, Si Žongsun, bio je narodni heroj Komunističke partije, poznat kao umereni političar, kojeg je kasnije "počistio" i zatvorio Mao Cedung.

U to vreme Sijeva majka je bila primorana da se odrekne njegovog oca. Posle zvanične rehabilitacije oca, 1978. godine, on se borio za ekonomsku liberalizaciju u provinciji Gvangdong, i branio je jednog od najprogresivnijih lidera Kine, Hu Jaobanga.

Kad se imaju u vidu progon Sijevog oca od strane fanatika komunističkog režima, imajući u vidu naklonjenost njegovog oca prema reformama, mnogi se pitaju zašto se sada čini da Si vodi partiju u smeru koji je suprotan verovanjima njegovog oca.

Postoje mnoga moguća objašnjenja.

Možda se jednostavno ne slaže sa svojim ocem, kad je reč o nekim političkim pitanjima.

Ili možda vođa kine namerava da sprovede plan koji neće, iako je različit, kad je reč o prioritetima, u odnosu na plan njegovog oca, završiti tamo gde se završila politika Maove ere. Barem ne namerno.

Ipak, sve ovo je neverovatno.

Kad mu je otac poslat u zatvor, Si Đinping, koji je tada imao 15 godina, poslat je da radi u polju i da živi u pećinskoj kući, godinama.

Ova teška vremena su ga očvrsla, ali mogla su da mu usade i mržnju prema politici, naročito prema politici čvrste ruke.

Neki analitičari spekulišu da on možda veruje da jedino snažan vođa može garantovati da se Kina neće vratiti u haos koji je vladaio 60-tih i 70-tih.

A setite se da su se sada pravila promenila, pa Si može ostati na vlasti dok god to želi.

Jedan razlog za sve ovo nagađanje je taj što ga nismo nikad čuli da objašnjava nešto u vezi svojih odluka. Lideri Kine ne daju intervjue čak ni za poslušne medije koje kontroliše Partija.

Si se pojavljuje u ruralnim sredinama, gde ga prati televizija, i dočekuju ga orkestrirane grupe lokalaca koje mu kliču i prihvataju njegove mudrosti o uzgoju kukuruza i drugim aspektima njihovog rada, i onda on ode.

Tako da je teško predvideti koja će nova pravila, restrikcije ili smernice biti uvedene u ekonomsku aktivnost u Kini i koliko će se daleko ići.

U skorije vreme teško da je prošlo nedelju dana a da se nije desila neka velika promena u zakonima i regulativama koje važe u nekom delu sistema u Kini.

Iskreno, teško ih je i ispratiti sve. Mnoge od ovih promena su došle bukvalno niotkuda.

Ne da postoji problem sa tim da država kontroliše razne poluge proizvodnje. Time treba da se bave ekonomisti, u kontekstu toga šta je najefikasnije. Problem je iznenadna neizvesnost.

Kako neko može pouzdano doneti odluke o investicijama ako ne zna kakva će biti osnovna pravila za mesec dana?

Postoje oni koji vide ceo ovaj proces kao deo "prirodnog odrastanja" zemlje. Tamo gde nije bilo pravila, pravila moraju da se uvedu.

Ako je ovo slučaj, onda ovaj period šokantnih promena može biti samo trenutno stanje koje će se vremenom smiriti, kako nova pravila budu postajala jasnija.

Ali nikako nije jasno koliko će još trajati uvođenje ovih mera.

Jedna stvar je sigurna, a to je da se svako pomeranje mora gledati kroz prizmu Sijevog "opšteg prosperiteta", u vreme kad vlada neće dati ni pedalj svoje moći, i dok je primenjuje. A u Kini možete uskočiti na kamion promena, ili taj kamion može da vas pregazi."

Bonus video:

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.