NAUČNICA KOJA JE RAZVILA OKSFORDSKU VAKCINU: "Virus nema gde da ode, završio je sa opasnim MUTACIJAMA"!
Sara Gilbert, Foto: Profimedia

BLIŽI SE KRAJ

NAUČNICA KOJA JE RAZVILA OKSFORDSKU VAKCINU: "Virus nema gde da ode, završio je sa opasnim MUTACIJAMA"!

Sara Gilbert je rekla da virus postaje sve manje virulentan tokom vremena kako se širi kroz sve imuniju populaciju

Objavljeno:

Malo je verovatno da će Covid mutirati u mnogo smrtonosnije varijante jer jednostavno nema „kuda otići“, kaže istaknuta naučnica koja je bila uključena u stvaranje vakcine Okford koju proizvodi AstraZeneca, piše Telegraph.

Sara Gilbert je rekla da virus postaje sve manje virulentan tokom vremena kako se širi kroz sve imuniju populaciju.

Iako očekuje još jedan genetski pomak, rekla je da će Sars-CoV-2 na kraju postati poput drugih sezonskih koronavirusa koji uzrokuju prehlade i respiratorne infekcije.

Govoreći u sredu na vebinaru Kraljevskog medicinskog društva o varijantama virusa, Gilbert je rekla:

- Virus ne može potpuno mutirati jer njegov šiljasti protein mora stupiti u interakciju sa ACE2 receptorom na površini ljudske ćelije da bi ušao u tu ćeliju. Ako je toliko promenio svoj spike protein da ne bi mogao da stupi u interakciju sa tim receptorom, onda ne bi mogao da uđe u ćeliju. Dakle, nema mnogo mesta na kojima bi virus mogao da izbegne imunitet, a da je i dalje zaista zarazan virus, kaže on.

-Obično vidimo da virusi postaju manje virulentni kada lakše cirkulišu i nema razloga da mislimo da ćemo imati virulentniju verziju Sars-CoV-2, objašnjava Gilbert.

- Vidimo sporo genetsko pomeranje virusa, a populacija će postepeno razvijati imunitet, kao i svi drugi sezonski koronavirusi. Ima ih četiri i oni kruže decenijama, a mi ih nismo ni svesni. Dakle, već živimo sa četiri različita ljudska koronavirusa o kojima ne razmišljamo previše i na kraju će Sars-CoV-2 postati jedan od njih. Pitanje je koliko će vremena trebati da se to postigne i koje ćemo mere u međuvremenu morati preduzeti da bismo to mogli učiniti. Do sada su sve prethodne varijante virusa, za koje se činilo da su virulentnije i da izbegavaju imunitet, prevaziđene delta varijantom, koja je zaraznija.

Stručnjaci su i dalje zabrinuti zbog beta i lambda varijanti, ali nijedna od njih nije uspela da se proširi dovoljno snažno u Britaniji.

Profesorka Sharon Peacock, direktorka britanskog "genomskog konzorcijuma" koji prati vladine varijante virusa, takođe je rekla: - To znači "pazi i čekaj", ali delta je na vrhu liste, a druge varijante nisu posebno zabrinjavajuće trenutak. Od pojave delte bilo je prilično tiho i bilo bi lepo pomisliti da neće biti novih zabrinjavajućih varijanti. Ali ako moram dati prognozu, mislim da će se s vremenom pojaviti nove varijante i mislim da je pred nama dug put sa ovim virusom.

Profesorka Peacock je rekla da je važno pratiti ljude koji su se razboleli nakon putovanja kako bi se videlo da li se u zemlju uvode nove varijante. Međutim, dodaje da je vakcinacija što većeg broja ljudi širom sveta najbolji način da se spreči pojava zabrinjavajućih novih mutacija.

- Ako ne vakcinišemo ljude i dođe do nekontrolisanog prenošenja i infekcije, onda je takva situacija pravi poligon za vežbanje virusa. To je nešto o čemu treba da brinemo, dodala je ona.

- Ako nemamo mnogo infekcija, onda virus nema velike šanse za mutaciju. Dakle, vakcinacija nije samo moralno ispravna odluka, već i strateški ispravna stvar ako želimo da se zaštitimo. Redosled putnika koji stižu u zemlju ključan je jer će se pojaviti nove varijante.

Profesorka Peacock kaže da trenutno nema dokaza da je virus „konstruisan“ ili da je pobegao iz laboratorije.

- Postoje razlozi da se misli da je virus došao od životinjskog domaćina. Nisam videla definitivne dokaze da se radi o konstruisanom virusu ili da je pobegao. Ali jedna stvar koju me je ovaj virus naučio je da budem skromna kada grešim, a grešila sam mnogo puta i morala sam da se naviknem da se predomislim. Dakle, ako se pojave dodatni dokazi koji pokazuju da je virus konstruisan, bila bih spremna da ih razmotrim. Ali u ovom trenutku, mislim da se virus preneo na ljude sa životinja.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.