ISTRAŽIVANJA POKAZUJU: 6 stvari koji medicinski eksperti nikako ne bi radili u doma pandemije!
Ilustracija, Foto: EPA/Georgi Licovski

obratite pažnju

ISTRAŽIVANJA POKAZUJU: 6 stvari koji medicinski eksperti nikako ne bi radili u doma pandemije!

Ustanovljeno je da postoji šest stvari za koje eksperti kažu da ih sada ne bi nikako radili, posebno bez maski

Objavljeno:

Leto 2021 nije prošlo kao što su se mnogi nadali. Povećane stope vakcinacije protiv korona virusa i pad broja zaraženih na proleće obećavali su leto oslobođeno mnogih epidemioloških ograničenja, posebno uz kovid pasoše, međutim sve se promenilo kad je delta soj krenuo da dominira.

Korona virus
foto: EPA-EFE/ Enric Fontcuberta

Brojevi zaraženih počeli su da rastu, dok je vakcinacija usporila.

Dok Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je virus tu da ostane i da ćemo morati da naučimo da živimo sa njim, epidemiološke mere ekstremno variraju od zemlje do zemlje - Danska je u petak postala jedina evropska država bez epidemioloških restrikcija, Švajcarska pooštrava mere a Australija sa rekordnim brojem infekcija u Novom Južnom Velsu sa zabrinutošću ulazi u jesen - malo je aktivnosti koje bi većina stručnjaka ocenila kao relativno bezbedne.

Portal “STAT njuz” je u avgustu kontaktirao skoro 30 epidemiologa, imunologa i drugih infektivnih stručnjaka širom Amerike sa pitanjem gde su najmanji rizici i čega se treba kloniti ako slučajevi zaraze nastave da rastu. Ustanovljeno je da postoji šest stvari za koje eksperti kažu da ih sada ne bi nikako radili, posebno bez maski.

Odlazak na nepotreban međunarodni put

Procenat virusologa koji to ne bi radili: 59 odsto (16 od 27)

Karlos del Rio, profesor epidemiologije Škole javnog zdravlja Rolins na Univerzitetu Emori u Atlanti, rekoa je da je od početka pandemije dvaput posetio majku u Meksiku, ali da sada ne bi putovao.

- Veoma sam oprezan kad putujem. Ovog trenutka ne idem (u Meksiko). Možda kasnije ove godine - rekao je.

Evolucioni biolog Univerziteta Vašington Karl Bergstrom i Vilijam Henidž, epidemiolog harvardske Škole javnog zdravlja T.H. Čan, takođe kažu da ne bi putovali u drugu zemlju u ovom trenutku iz straha da bi ostali zaglavljeni ukoliko se promene mere.

Odlazak na venčanje ili crkvenu službu u zatvorenom

Venčanje, Svadba, Mlada, Mladoženja, Mladenci
foto: Profimedia

Procenat virusologa koji to ne bi radili: 59 odsto (16 od 27)

U slučaju da nije poznat vakcinaški status gostiju na svadbi ili vernika, stručnjaci su složni da na takva mesta nije dobro ići.

Saskija Popesku, stručnjak za infektivne bolesti i profesorka Univerziteta Džordž Mejson, kaže da čak i sa maskom ne bi išla na venčanje, dok dr Uhe Blekstok, osnivač organizacije “Advansing Helt Ikviti”, kaže da bi “preskočila sva velika okupljanja” u ovom trenutku, čak i ako se održavaju na otvorenom.

Odlazak u restoran

Procenat virusologa koji to ne bi radili: 67 odsto (18 od 27)

Večera u restoranu je složeno pitanje za mnoge stručnjake. Šestoro je reklo da bi jelo u restoranu, dok je troje reklo da bi, ali da bi nosili masku kad ne jedu ili ne piju.

Sad Omer, direktor Jejlovog Instituta za globalno zdravlje, kaže da bi jeo u restoranu koji zahteva dokaz o vakcinaciji. Ali, mnogi se slažu sa epidemiologom bostonske Dečje bolnice Džonom Braunstajnom, da bi stavili “prioritet na obedovanje na otvorenom gde je moguće”.

Odlazak u bioskop

Bioskop
foto: Profimedia

Procenat virusologa koji to ne bi radili: 81 odsto (22 od 27)

Šveta Bansal, profesorka biologije Univerziteta Džordžtaun, smatra da je ova aktivnost “nepotrebna” i da ne bi išla u bioskop u ovom trenutku, dok Henidž i Florijan Krejmer, imunolog Škole medicine Ikan bolnice Maunt Sinaj, kažu da bi išli ali sa maskama.

Slanje vakcinisanog tinejdžera u školu bez maske

Procenat virusologa koji to ne bi radili: 89 odsto (24 od 27)

Većina stručnjaka kaže da bi poslali vakcinisanog tinejdžera u školu ako su maske obavezne, ali na to pitanje ima složenih odgovora. Dok Majkl Osterholm, direktor Centra za istraživanje infektivnih bolesti Univerziteta Minesota, kaže da bi vakcinisanom tinejdžeru dao masku N95, Elen Foksmen, imunolog Jejla, poslala bi vakcinisanog tinejdžera u školu u kojoj maske nisu obavezne u određenim situacijama.

- Ako škola zahteva da se svi učenici i osoblje vakcinišu, ne bih imala problem što nema maski – rekla je.

Slanje nevakcinisanog deteta u školu bez maske

deca, skola, maske
foto: Profimedia

Procenat virusologa koji to ne bi radili: 100 odsto (27 od 27)

Niko od upitanih stručnjaka ne bi poslao nevakcinisano dete u školu bez maske.

- Nikako! Kao roditelj i pedijatar smatram da je to užasna ideja – ističe Endru Pavija, šef pedijatrijskog infektivnog odeljenja Univerziteta Juta.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.