DALI SVOJE MIŠLJENJE: Berlin ocenio ponašanje Vašingtona u američko-francuskoj krizi razočaravajućim
Džo Bajden, Foto: Printscreen/Youtube

politički odnosi

DALI SVOJE MIŠLJENJE: Berlin ocenio ponašanje Vašingtona u američko-francuskoj krizi razočaravajućim

Američki predsednik Džo Bajden je 15. septembra objavio novi strateški savez sa Australijom i Velikom Britaniom kojim je prekinut veliki ugovor o australijskoj nabavci podmornica od Francuske što je izazvalo ogorčenje Pariza. Pariz nije bio uopšte unapred upoznat o ovim planovima

Objavljeno:

Ponašanje SAD u slučaju nabavke podmornica, u kojem se suprotstavljaju Francuskoj, je "iritirajuće i razočaravajuće", rekao je danas nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas na margini zasedanja Generalne skupštine UN. ; "Mogu da razumem bes naših francuskih prijatelja. Ono što je odlučeno i način na koji je to odlučeno je iritirajuće i razočaravajuće, ne samo za Francusku", rekao je Mas novinarima u Njujorku.

On je rekao da takvo ponašanje čini stvari mnogo komplikovanijim i da veruje da će za sada ostati tako.

Američki predsednik Džo Bajden je 15. septembra objavio novi strateški savez sa Australijom i Velikom Britaniom kojim je prekinut veliki ugovor o australijskoj nabavci podmornica od Francuske što je izazvalo ogorčenje Pariza. Pariz nije bio uopšte unapred upoznat o ovim planovima.

Franucska je i dalje besna i optužila je novog vodju Bele kuće ;koji je obećao da će se Amerika vratiti svojim saveznicima da koristi metode slične njegovom republikanskom prethodniku Donaldu Trampu. ; Mas je rekao da nikad nije imao iluzije da neće više imati ;problema sa novim američkim predsednikom.

"Treba da razmišljamo u Evropi o načinu jačanja novog evropskog suvereniteta. Na nama je da to učinimo ili ne učinimo", rekao je on.

Bonus video:

01:39

VUČIĆ PO ZAVRŠETKU SAVETA BEZBEDNOSTI: Šibica fazon Albanaca ne prolazi, izabrao sam da kažem NE

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.