JOŠ JEDAN RUS OPTUŽEN ZA NAPAD NA DVOSTRUKOG AGENTA SKRIPALJA: Delovao kao komandant na terenu?
Sergej Skripalj, Foto: EPA/Yury Senatorov

ŠOKANTNO!

JOŠ JEDAN RUS OPTUŽEN ZA NAPAD NA DVOSTRUKOG AGENTA SKRIPALJA: Delovao kao komandant na terenu?

Policija je takođe potvrdila da se veruje da su Denis i još dvojica optuženih pripadnici ruskog vojnog obaveštajnog tima

Objavljeno:

Treći Rus koji je optužen za umešanost u trovanje dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke je Denis Sergejev. U napadu koji se dogodio 2018. godine preminula je jedna osoba, dok su tri teško povređene.

Policija je takođe potvrdila da se veruje da su osumnjičeni pripadnici ruskog vojnog obaveštajnog tima.

Bezbednosni izvori sumnjaju da je Denis delovao kao komandant na terenu, a sumnjaju i da je umešan u još neke tajne aktivnosti na području Evrope, piše BBC.

Podsetimo, Sergej (66) i njegova ćerka Julija Skripalj (33) pronađeni su 6. marta 2018. godine u nesvesnom stanju na klupi u tržnom centru u gradu Salisberiju, 145 kilometara zapadno od Londona. Oboje su duži vremenski period proveli na lečenju na odeljenju intenzivne nege.

U medijima se pisalo da su otrovani nervnim agensom "novičokom", a britanske vlasti su gotovo odmah za to optužili Rusiju.

Sergej Skripal, bivši pukovnik, bio je u ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi GRU do 1999. godine, nakon čega je radio u Ministarstvu spoljnih poslova do 2003.

Godinu dana kasnije uhapšen je u Moskvi nakon priznanja da je bio dvostruki agent i da je od 1995. odavao informacije od državnog značaja britanskoj obaveštajnoj službi MI6. Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. godine oslobođen u okviru razmene špijuna sa SAD.

Iste godine Vladimir Putin rekao je kako će se dvostruki agenti suočiti sa odmazdom. Nakon toga Sergej je dobio utočište u Britaniji.

Kada se Skripalj oporavio situacija se malo slegla, a onda su se dogodila još dva trovanja sličnom materijom i ponovo su se probudili stari duhovi. Kasnije je Britanije objavila imena dvojice Rusa koji su navodno odgovorni za trovanje Skripalja.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.