EU pozvala ruske vlasti da promene odnos prema opoziciji, civilnom društvu i medijima
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

evropska unija

EU pozvala ruske vlasti da promene odnos prema opoziciji, civilnom društvu i medijima

U izjavi povodom parlamentarnih, regionalnih i lokalnih izbora u Rusiji, održanih od 17. do 19. septembra, Borel je naveo da je EU "zabeležila da su nezavisni i pouzdani izvori prijavili ozbiljne neregularnosti"

Objavljeno:

Evropska unija je danas izrazila duboku zabrinutost zbog odnosa ruskih vlasti prema opoziciji, civilnom društvu i nezavisnim medijima i pozvala ih da promene ophodjenje.

U izjavi povodom parlamentarnih, regionalnih i lokalnih izbora u Rusiji, održanih od 17. do 19. septembra, Borel je naveo da je EU "zabeležila da su nezavisni i pouzdani izvori prijavili ozbiljne neregularnosti".

"EU žali što je odluka Rusije da oštro ograniči veličinu i format medjunarodne posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) sprečila njen dolazak", naveo je Borel.

Dodao je da je uoči izbora u Rusiji došlo "do pojačane represije" nad opozicionim političarima, organizacijama civilnog društva i nezavisnim medijima i novinarima.

"To je za rezultat imalo ograničenje izbora za ruske birače i njihove mogućnosti da dobiju potpune i tačne informacije o kandidatima", napisao je šef evropske diplomatije.

On je naveo i da Rusija treba da se pridržava obaveza koje je preuzela u okviru UN, OEBS, i Saveta Evrope, u pogledu zaštite ljudskih prava i demokratskih vrednosti.

Borel je naveo i da EU ne priznaje i da neće priznati "nezakonitu rusku aneksiju Krima i grada Sevastopolja" i da zato "ne priznaje ni takozvane izbore održane na okupiranom poluostrvu Krim".

"Odluka Rusije da uključi stanovnike Donjecke i Luganske oblasti u Ukrajini u parlamentarne, regionalne i lokalne izbore u suprotnosti je sa duhom i ciljevima sporazuma iz Minska. EU ostaje nepokolebljiva u podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine", dodao je Borel.

Bonus video:

10:49

ŽARKO OBRADOVIĆ ZA KURIR TV: Dolazak Angele Merkel govori koliko ona poštuje predsednika Vučića i Srbiju

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.