UBLAŽENE MERE NAKON PADA BROJA NOVOZARAŽENIH: Odustali od zero-kovid strategije i okrenuli se brzom VAKCINISANJU!
Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/JAMES ROSS

AUSTRALIJA

UBLAŽENE MERE NAKON PADA BROJA NOVOZARAŽENIH: Odustali od zero-kovid strategije i okrenuli se brzom VAKCINISANJU!

Gotovo pola od 25 miliona stanovnika Australije je u lokdaunu nakon brzog širenja delta varijante u najvećim gradovima Sidneju i Melburnu

Objavljeno:

Australijska savezna država Novi Južni Vels u ponedeljak je zabeležila najmanji porast novozaraženih u više od tri nedelje, a deo mera u sklopu lokdauna ublažen je u prestonici kao i u državi Sidnej.

Premijerka Gledis Berejiklian kaže da je 935 novih slučajeva zabeleženo u Novom Južnom Velsu, što je najmanje od 27. avgusta, dok su četiri osobe umrle.

Dan ranije zabeležena su 1.083 slučaja.

"Ne želim da se bilo ko od nas opusti i misli da je najgore iza nas"

"Osećamo se pozitivnije nego prethodnih nedelja, ali ne želim da se bilo ko od nas opusti i misli da je najgore iza nas", kazala je Berejiklian novinarima u Sidneju.

"Budući da smo videli gomilanje toliko slučajeva, znamo da će oktobar biti vrlo izazovan za naš bolnički sistem", dodala je.

Gotovo pola od 25 miliona stanovnika Australije je u lokdaunu nakon brzog širenja delta varijante u najvećim gradovima Sidneju i Melburnu.

Odustali od zero-kovid strategije i okrenuli se brzom vakcinisanju

Zbog toga su zvaničnici odustali od tzv. "zero kovid" strategije i nastoje brzim vakcinisanjem stanovništva da ublaže mere.

Kako se vakcinacija ubrzava, a 53% odrasle populacije Novog Južnog Velsa potpuno je vakcinisano, neka ograničenja okupljanja ublažena su u ponedeljak u 12 najteže pogođenih predgrađa na zapadu Sidneja.

Ograničenja za vežbanje na otvorenom su ukinuta, dok se potpuno vakcinisani mogu okupljati na otvorenom u grupama do pet osoba.

Susedna država Viktorija u kojoj je Melburn, zabeležila je jedan smrtni slučaj i 567 zaraženih, što je najveći dnevni porast ove godine.

Ta država je predstavila plan ukidanja restrikcija kada se vakciniše 70 odsto stanovnika, što vlasti očekuju oko 26. oktobra.

Trenutno je u toj državi vakcinisano 44 odsto stanovnika, što je manje od nacionalnog proseka koji iznosi 47 odsto.

Australija je uglavnom sprovodila politiku "zero kovida" uz drastična zatvaranja tokom većine pandemije. Od početka pandemije u zemlji je zabeleženo 1.167 smrtnih slučajeva i 87 hiljada slučajeva zaraze. Od sredine juna, kada je delta prvi put zabeležena u Sidneju, zabeleženo je oko 56 hiljada slučajeva.

Bonus video:

06:09

ANA BRNABIĆ O MERAMA: Država je uradila posao najbolje na svetu, vakcinišite se ljudi

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.