KRIZA OKO PODMORNICA: Bajden zatražio telefonski razgocor sa Makronom
Džo Bajden, Foto: Printscreen/Youtube

uskoro

KRIZA OKO PODMORNICA: Bajden zatražio telefonski razgocor sa Makronom

Australija je prekinula ugovor sa Francuskom pošto je u sredu sklopljeno strateško partnerstvo u Indo-Pacifiku izmedju SAD, Australije i Velike Britanije u koji je uključena i nabavka američkih podmornica

Objavljeno: 14:04h

Predsednik SAD Džozef Bajden zatražio je razgovor sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom posle odluke Australije da raskine veliki ugovor o nabavci francuskih podmornica i opredeljenja za kupovinu američkih, a dvojica zvaničnika imaće telefonski razgovor narednih dana, rekao je danas portparol francuske vlade.

Sa Makronove strane biće "upućen zahtev za razjašnjenjem", rekao je portparol za televiziju BFMTV.

"Hoćemo objašnjenja" za ono što je pokazuje kao "ogromno narušavanje poverenja", rekao je Gabriel Atal.

Francuska je u petak opozvala svoje ambasadore u SAD i Australiji, što je odluka bez presedana prema njena dva istorijska saveznika, posle odluke Australije da raskine ugovor vredan desetine milijardi evra sa Francuskom o nabavci konvencionalnih podmornica.

Australija je prekinula ugovor sa Francuskom pošto je u sredu sklopljeno strateško partnerstvo u Indo-Pacifiku izmedju SAD, Australije i Velike Britanije u koji je uključena i nabavka američkih podmornica.

Kao središte novog bezbednosnog pakta Australije, SAD i Velike Britanije, nazvanog "Aukus", Australija će nabaviti podmornice na nuklearni pogon koristeći američku tehnologiju, jednostrano raskinuvši ugovor sa Francuskom o izgradnji 12 konvencionalnih podmornica na dizel.

Premijer Australije Skot Morison rekao je danas da razume razočaranje Francuske zbog otkazivanja sporazuma o podmornicama sa Parizom, u korist sporazuma sa SAD ali je istakao da Australija mora da zaštiti svoje interese.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.