PENTAGON SE IZVINIO: Napad na Kabul je bio smrtonosna greška
Ilustracija, Foto: Profimedia

priznanje

PENTAGON SE IZVINIO: Napad na Kabul je bio smrtonosna greška

U napadu je poginulo deset civila, medju kojima sedmoro dece

Objavljeno: 09:24h

Pentagon je priznao da je napad SAD bespilotnom letelicom u kojem je prošlog meseca poginulo više civila u Avganistanu bila greška jer je istraga pokazala da su ubijeni samo civili, a ne ekstremisti Islamske države kako se prvo verovalo.

"Napad je bio tragična greška", rekao je general Frenk Mekenzi, šef Centralne komande SAD, na konferenciji za novinare u petak u Pentagonu.

On se izvinio zbog greške i rekao da SAD razmatraju isplatu odštete porodicama žrtava.

SAD su 29. avgusta izvele napad bespilotnom letelicom na vozilo sa, kako su tada rekli američki zvaničnici, više bombaša samoubica avganistanskog ogranka grupe Islamska država pre nego što su uspeli da izvrše napad na aerodrom u Kabulu. U napadu je poginulo deset civila, medju kojima sedmoro dece.

Kabul
foto: Profimedia

Mekenzi je rekao je da je odluka da se napadne automobil bela tojota korola, doneta posle osam sati praćenja, u "ozbiljnom uverenju" da predstavlja neposrednu pretnju američkim snagama na aerodromu u Kabulu. Verovalo se da je automobil u gepeku nosio eksploziv.

Danima posle napada 29. avgusta, zvaničnici Pentagona tvrdili su da je sproveden korektno, uprkos tome što je ubijeno 10 civila, uključujući sedmoro dece.

Mediji su kasnije izrazili sumnju u tu verziju dogadjaja, izveštavajući da je vozač autobomila godinama radio u jednoj američkoj humanitarnoj organizaciji i navodeći nedostatak dokaza koji bi potvrdili tvrdnju Pentagona da je u vozilu bio eksploziv.

Mekenzi, ;šef američkih snaga u Afganistanu pre njihovog konačnog povlačenja, ;izrazio je saučešće porodici i prijateljima ubijenih.

"Sada sam ubedjen da je čak 10 civila, uključujući sedmoro dece, tragično ubijeno u tom napadu", rekao je on i dodao da se ;veruje da osobe koje su poginule nisu bile članovi Islamske države i nisu predstavljali direktnu pretnju američkim snagama.

Ministar odbrane Lojd Ostin, u pisanoj izjavi, izvinio se zbog, kako je rekao, "užasne greške".

"Sada znamo da nije bilo veze" izmedju vozača automobila i grupe Islamska država, te da su aktivnosti vozača tog dana bile "potpuno bezopasne", rekao on.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.