FOTOGRAFIJE IZ SEVERNE KOREJE ZAPALILE CEO SVET: Pogledajte novo "ČUDO" iz Kimovog arsenala! (FOTO)
Raketa, Foto: Profimedia

novi raketni sistem

FOTOGRAFIJE IZ SEVERNE KOREJE ZAPALILE CEO SVET: Pogledajte novo "ČUDO" iz Kimovog arsenala! (FOTO)

Rakete su preletele 800 km pre nego što su pogodile cilj u moru kod istočne obale Severne Koreje

Objavljeno:

Rakete koje je Severna Koreja ispalila u sredu bile su test novog 'železničkog raketnog sistema' osmišljenog kako bi se omogućio protivudar na sve snage koje zaprete zemlji, saopštila je u četvrtak državna novinska agencija KCNA, piše Reuters.

Rakete su preletele 800 km pre nego što su pogodile cilj u moru kod istočne obale Severne Koreje, saopštila je KCNA.

U sredu su južnokorejske i japanske vlasti saopštile da su otkrile lansiranje dve balističke rakete iz Severne Koreje, i to samo nekoliko dana nakon testiranja krstareće rakete ​​​​​​​za koju su analitičari rekli da bi mogla nositi nuklearne bojeve glave.

Severnokorejska lansiranja dogodila su se istog dana kada je Južna Koreja testirala balističku raketu lansiranu s podmornice, čime je postala prva zemlja bez nuklearnog oružja koja je razvila takav sistem.

Dve Koreje su u sve žešćoj trci u naoružanju, a obe strane iz dana u dan pokazuju sve sposobnije rakete i drugo oružje.

Severna Koreja
foto: Profimedia

Severnokorejski testovi nuklearnog naoružanja izazvali su međunarodnu osudu i zabrinutost, a Sjedinjene države su rekle da predstavljaju pretnju susedima i da se time krši rezolucija Veća sigurnosti UN-a.

Severna Koreja stalno razvija svoje oružane sistema i da na taj način povećava ulog u trenutno zaustavljenim pregovorima čiji je cilj uništenje arsenala nuklearnih i balističkih projektila u zamenu za ublažavanje američkih sankcija.

Severnokorejsko testiranje sprovela je železnička raketna pukovnija koja je osnovana ranije ove godine, navodi se u izveštaju KCNA.

'Raketni sistem koji se nalazi na železnici služi kao sigurno sredstvo za protivnapad koje je sposobno naneti snažan udarac snagama koje predstavljaju pretnju', rekao je Pak Jong Chon, severnokorejski maršal i član Politbiroa vladajuće Radničke partije Koreje, koja je nadzirala testiranje.

Na fotografijama koje su objavili državni mediji vidi se maslinastozeleni projektil koji uz dim i plamen poleće s krova voza parkiranog u planinskom području.

Severna Koreja
foto: Profimedia

Južna Koreja izvestila je da su projektili ispaljeni iz središnjeg kontinentalnog područja Yangdoka.

'Železničke mobilne rakete relativno su jeftina i pouzdana opcija za zemlje koje žele poboljšati svoje nuklearne snage', rekao je na Tviteru Adam Mount, viši saradnik u Federaciji američkih naučnika. 'Rusija je to učinila. SAD su to razmatrale. To ima puno smisla za Severnu Koreju.'

Mount i drugi analitičari rekli su da je sistem verojatno ograničen relativno malom i ponekad nepouzdanom železničkom mrežom Severne Koreje, ali da bi mogao zakomplikovati stvari stranoj vojsci koja eventualno želi pratiti i uništiti rakete pre nego što budu ispaljene.

Prema KCNA-i, Pak je rekao da u bliskoj budućnosti postoje planovi za proširenje železničke raketne pukovnije na veličinu brigade i da se sprovede obuka za stecanje 'operativnog iskustva za stvarni rat'.

Severna Koreja
foto: Profimedia

Vojska bi trebala pripremiti taktičke planove za razmeštanje sistema u različitim delovima zemlje, rekao je Pak.

Neobično je videti ogromnu raznolikost u sistemima za isporuku projektila i lansirnim platformama koje razvija Severna Koreja, rekla je Ankit Panda, viši saradnik u američkoj Zakladi za međunarodni mir Carnegie.

'Sistem nije jako isplativ (posebno kad su resursi ograničeni) i operativno je složeniji od tanje, okomito integrirane sile', rekao je na Tviteru.

Železnički sistem prikazan u sredu mogao bi postaviti temelje za razvoj takvog sistema koji bi mogao lansirati veću interkontinentalnu balističku raketu s nuklearnim naoružanjem (ICBM), dodao je Panda.

Takođerje napomenuo da su neki od raketnih sistema kojima se Severna Koreja hvali, možda samo 'demonstracija tehnologije' koja možda nije u potpunosti raspoređena.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.