LIBAN: Izdata poternica za bivšim ministrom zbog eksplozije u bejrutskoj luci
Ilustracija, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ, Ilustracija

ODBIO DA SE POJAVI NA SASLUŠANJU

LIBAN: Izdata poternica za bivšim ministrom zbog eksplozije u bejrutskoj luci

Poternica je izdata protiv bivšeg ministra transporta i javnih radova Jusefa Fenianosa

Objavljeno:

Sudija zadužen za istragu prošlogodišnje razorne eksplozije u bejrutskoj luci izdao je poternicu za bivšim ministrom koji je odbio da se pojavi na saslušanju, navodi Frans pres, pozivajući se na sudske izvore.

Poternica je izdata danas, dan posle apela 145 lokalnih i međunarodnih nevladih organizacija, te preživelih i rodjaka poginulih u eksploziji upućenog Ujedinjenim nacijama kojima se zahteva medjunarodna istraga dok se lokalna sporo nastavlja usred jakog političkog pritiska.

Poternica je izdata protiv bivšeg ministra transporta i javnih radova Jusefa Fenianosa.

U eksploziji koja se dogodila 4. avgusta 2020. poginulo je 214 ljudi, a ranjeno više od 6.500 i razoreni čitavi delovi glavnog grada.

Kako su libanske vlasti rekle, velike količine amonijum nitrata koje su stajale u luci od 2013. godine nisu bile propisno uskladištene. One su odmah posle eksplozije odbile međunarodnu istragu.

Visoki politički, bezbednosni i sudski zvaničnici bili su svesni opasnosti koju predstavlja gotovo 3.000 tona visoko eksplozivne supstance, a nisu preduzeli nikakve preventivne mere, ocenile su medjunarodne nevladine organizacije.

Četiri bivša ministra, uključujući Fenianosa, su osumnjičeni za potencijano namerno ubistvo, nemar i zloupotrebe. Fenianos je bio ministar od 2016. do 2020. godine.

U julu je sudija Tarik Bitar zatražio od parlamenta da se ukine imunitet tri bivša ministra, kao i njihovih zamenika, ali je to odbijeno.

Lokalna istraga je pod sve jačim pritiskom partija na vlasti koje se optužuju za korupciju.

Advokat bivšeg ministra Fenianosa, Nazih al Kuri (Nazih al Khoury) rekao je Frans presu da poternica predstavlja "flagrantno kršnje zakona i sudskih principa",najavišvi kontra mere.

Krajem avgusta sudija Bitar je izdao poternicu protiv bivšeg premijera Libana Hasana Diaba pošto je odbio da dodje na saslušanje. Diab je, medjutim, u SAD u poseti porodici, javili su loklani mediji.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.