KAKVA BRUKA I SRAMOTA NEMAČKOG LISTA: Nikolu Teslu proglasili HRVATOM!!!
Nikola Tesla, Foto: Profimedia

NEZNALICE

KAKVA BRUKA I SRAMOTA NEMAČKOG LISTA: Nikolu Teslu proglasili HRVATOM!!!

Tekst je o Mati Rimcu, preduzetniku u autoindustriji

Objavljeno:

Nemački list Frankfurter Rundschau (FR) objavio je članak u kojem analizira karijerni uspeh Mate Rimca i njegov novi automobil Neveru, koji nazivaju posebnim. Međutim, u ovom tekstu im se potkralo da pomenu srpskog naučnika Nikolu Teslu, i posle njega nazovu Rimca "još jednim Hrvatom", aludirajući da je Tesla Hrvat.

"Hrvatska je do sada bila prilično prazno mesto na svetskoj karti automobilske proizvodnje. No barem je Nikola Tesla rođen tamo pre više od 150 godina, koji je jedan od pionira u elektrotehnici. Sada se još jedan Hrvat bori za slavu u svijetu inženjeringa. 33-godišnji preduzetnik-početnik Mate Rimac uspeo je za partnere osvojiti kompanije kao što su VW, Porsche i Hyundai", navodi FR na početku članka o Neveri.

U nastavku teksta pišu da Rimac s Neverom, koja će se prodavati po ceni od 2.4 milijuna evra, konkuriše firmama poput Lamborghinija i Ferrarija i da je riječ o automobilu koji je "trenutno jači i brži" od svih drugih.

Svatko ko sjedne u Neveru "samo se vrlo kratko oseća kao vozač automobila", navodi FR i onda oduševljeno konstatuje: "Čim papučica gasa oseti čak i mali pritisak, svet doživljavate poput astronauta pri lansiranju rakete. Osim što se ova raketa ne kreće vertikalno, nego vodoravno - i sve u skoro jezivoj tišini."

"Oseća se još brutalnije kad ubrzanje udari u vaš želudac, a hiperautomobil zamagli svet ispred prozora", piše FR i hvali veliku brzinu Nevere i ističe da vožnja s "četiri motora omogućuje iskustvo koje bi teško moglo biti eksplozivnije".

Također, Nevera "postavlja rekorde u upravljanju": ovisno o postavljenom profilu vožnje, ponekad je auto oštar, ponekad nonšalantan i, ako je potrebno, ponekad preko ceste ide sa zadimljenim gumama, na trkalištu se oseća jednako kao i na autoputu ili seoskoj cesti. Istodobno se čini manjim i lakšim nego što biste očekivali od automobila širokog gotovo dva metra i teškog više od dve tone. I to nije jedina iluzija. Zahvaljujući suverenoj izvedbi, također se gubi osećaj za brzinu."

Energiju za to osigurava još jedan superlativ, piše FR, a to je baterija veća od one bilo kojeg drugog električnog automobila i jamči domet u neprekidnoj vožnji do 550 kilometara. Nevera se puni brže od bilo kojeg drugog automobila, dodaju. "S kapacitetom punjenja od 500 kW, Rimac je otišao dalje od postojeće infrastrukture, pa kupci moraju pričekati još malo pre nego što zaista mogu napuniti 80 posto baterije u 19 minuta", piše FR.

Na kraju članka zaključuju da bi se Rimčeva Nevera naročito trebala "svideti ljubiteljima solventnih sportskih automobila".

"No, kao objekt fascinacije, pokazuje i elektromobilnost u celini. Takođe pokazuje kako bi se pristupačni automobili mogli pripremiti za električnu revoluciju u budućnosti", zaključuje nemački list Frankfurter Rundschau.

Bonus video:

04:50

ADRENALIN NA VRHUNCU TOKOM LETA MOTORNIM ZMAJEM! Aero-klub u Ćupriji vam pruža NEPONOVLJIV DOŽIVLJAJ!

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.