STIŽU RUSKI PLAĆENICI: Nemačka i Francuska UPOZORAVAJU
Ilustracija, Foto: Print Screen Youtube

opasnost

STIŽU RUSKI PLAĆENICI: Nemačka i Francuska UPOZORAVAJU

Grupa Vagner sa kojom Moskva negira da ima bilo kakve veze pruža usluge održavanje vojne opreme i obuke

Objavljeno: 18:44h

Nemačka vlada izrazila je danas zabrinutost zbog mogućeg raspoređivanja ruskih plaćenika u Maliju, u zapadnoj Africi. Nemačka ima blizu 1.500 vojnika u sastavu misija UN za stabilizaciju (MINUSMA) i EU za obuku u toj zemlji (EUCAP).

"Mi smatramo mogućnost takve saradnje (Malija i privatnih plaćenika) takodje vrlo zabrinjavajućom", rekla je portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova, podržavajući stav Francuske koja ima mnogo veće vojno prisustvo u Maliju, prenosi AP.

Jedna portparolka ministarstva odbrane rekla je da će Nemačka, ako malijska vlada sprovede te planove, obratiti svojim evropskim i međunarodnim partnerima i "razmotriti moguće posledice".

Francuske vlasti već su otvoreno izrazile juče zabrinutost zbog pregovora malijskih vlasti sa privatnom ruskom kompanijom Vagner, upozoravajući da bi Francuska mogla da povuče svoje vojnike, koji se osam godina bore protiv ekstremista, ukoliko bi u Maliju bili rasporedjeni plaćenici iz kompanije Vagner, prenosi Frans pres.

Prema francuskim izvorima, vladajuća hunta u Bamaku razmatra mogućnost rasporedjivanja oko hiljadu ruskih paravojnih snaga za obezbedjivanje lidera zemlje.

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer danas je preko Tvitera upozorila da bi sporazum vladajuće vojne hunte u Bamaku sa ruskom kompanijomVagner doveo u pitanje mandat nemačke vojske u Maliju.

"Ukoliko vlada Malija usvoji takve sporazume sa Rusijom to protivreči svemu što su Nemačka, Francuska, EU i UN uradili u Maliju poslednjih osam godina", upozorila je nemačka ministarka.

Grupa Vagner sa kojom Moskva negira da ima bilo kakve veze, pruža usluge održavanje vojne opreme i obuke ali se takodje veruje i da obezbedjuje plaćenike i sumnja se da pripada biznismenu bliskom Kremlju Jevgeniju Prigožinu. Njeni pripadnici već deluju u Centralnoafričkoj Republici i Libiji.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.