VISOKI ZVANIČNIK TALIBANA POZVAO ZAPAD DA SE VRATI U AVGANISTAN: Ali da umesto oružja, ovog puta ponesu novac!
Ilustracija, Foto: Profimedia

KABUL

VISOKI ZVANIČNIK TALIBANA POZVAO ZAPAD DA SE VRATI U AVGANISTAN: Ali da umesto oružja, ovog puta ponesu novac!

Ovakve poruke talibanskih lidera pokazuju da je situacija u ratom razorenoj zemlji zaista teška

Objavljeno:

Talib Mavlavi, visoki zvaničnik talibana i guverner pokrajne Helmanda, pozvao je zapadne zemlje da priznaju talibane kao legitimne vođe Avganistana.

Iako je u videu ispred sebe imao pušku, Mavlavi insistira da je vreme borbi prošlo. On je pozvao zapadnjačke sile da se vrate u Avganistan, ali da umesto oružja, ovog puta ponesu novac.

"Suočili smo se u borbi, ali se nismo unismo upoznali u miru. Sada imate priliku da osvojite naša srca i usrećite nas ukoliko priznate ovu vladu", rekao je Mavlavi, rodom iz Helmanda koji se borio za talibane još dok je ta militantna grupa kontrolisala Avganistan.

Sada kada su talibani preuzeli kontrolu nad Laškar Garom, glavnim gradom Helmenda, borbe su u ovoj oblasti završene prvi put posle dve decenije. Većina britanskih vojnika koji su poginuli u ovom ratu stradala je upravo u ovoj provinciji, boreći se protv talibana.

Međutim, kao i većina Avganistana i provincija Helmand nalazi se na ivici finansijskog kolapsa. Njihov guverner je, po uzoru na druge talibanske zvaničnike širom zemlje, pozvao strane vlade da pomognu u popunjavanju ekonomske praznine.

"Sve te strane zemlje napale su i ubile naše žene, našu decu i naše stare, i sve uništile. Sada bi međunarodna zajednica trebala da pošalje humanitarnu pomoć i usresredi se na razvoj obrazovanja, poslovanja i trgovine u Avganistanu", rekao je on.

On je dodao da međunarodna zajednica pomaže zemljama koje imaju podršku svojih civila.

"Doneli smo sigurnost i imamo podršku naših ljudi, pa bi oni trebali da nam pomognu i priznaju našu vladu", rekao je Mavlavi.

Ovakve poruke talibanskih lidera pokazuju da je situacija u ratom razorenoj zemlji zaista teška.

Mnogi ljudi koji su radili za strane nevladine organizacije pobegli su ili su im projekti stali, restorani su poluprazni, a poslovanje u prodavnicama je zaista loše.

Khatera, koja ima četvoro dece, postala je udovica kada je njen suprug vojnik poginuo u borbi ranije ove godine. Ona je počela da radi kao kućna pomoćnica u gradu, kako bi prehranila decu, međutim, većina njenih poslodavaca u međuvrmenu je evakuisana iz zemlje.

Male mesečne novčane naknade koje je dobila kao udovica vojnika su takođe prestale. Bez novca za plaćanje kirije i bez rođaka da je prime, porodica je primorana da spava na ulici.

"Nemam problema sa talibanima, moja deca moraju da jedu. Poslednju vladu je priznao ceo svet, sada treba da priznaju i ovu da bi mogli da nam pomognu", rekla je udovica.

To je ista poruka koju Mavlavi želi da pošalje stranim silama.

"Naša poslednja poruka za sve zemlje NATO -a je da smo im mi pomogli. Trebalo bi da budu zahvalni što smo im dali priliku da mirno odu, mogli smo da ih zaustavimo i tada ne bi mogli da odu bez borbe. Zato treba što pre da priznaju našu vladu", rekao je Mavlavi na kraju svog obraćanja.

Bonus video:

USIJANJE DANA 31.08.2021. SIMEUNOVIĆ I ŽIVOTIĆ:  ZAVRŠENA EVAKUACIJA U KABULU
40:28

USIJANJE DANA 31.08.2021. SIMEUNOVIĆ I ŽIVOTIĆ: ZAVRŠENA EVAKUACIJA U KABULU

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media