VELIKI UNUTRAŠNJI KONFLIKT U VRHU TALIBANSKOG POKRETA: Sukob oko sastava vlade, došlo i do tuče!
Ilustracija, Foto: Profimedia

RASPRAVA

VELIKI UNUTRAŠNJI KONFLIKT U VRHU TALIBANSKOG POKRETA: Sukob oko sastava vlade, došlo i do tuče!

Talibani su prošlog meseca preuzeli kontrolu nad Avganistanom i od tada su zemlju proglasili "islamskim emiratom"

Objavljeno:

U vrhu talibanskog pokreta došlo je do velikog unutrašnjeg konflikta oko sastava nove vlade.

Sukob između suosnivača talibanskog pokreta Mule Abdul Ganija Baradara i člana kabineta Khalil ur-Rahman Hakanija dogodio se u predsedničkoj palati, saznaje BBC iz dobro upućenih izvora u Kabulu.

Otkako je Baradar poslednjih dana nestao iz javnosti bilo je više nepotvrđenih izveštaja o neslaganjima u vrhu talibanskog rukovodstva, ali oni su zvanično demantovani.

Talibani su prošlog meseca preuzeli kontrolu nad Avganistanom i od tada su zemlju proglasili "islamskim emiratom".

Novi privremeni kabinet čine isključivo muškarci i sastavljen je od talibanskih zvaničnika od kojih su neki poznati po napadima na američke snage.

Jedan talibanski izvor rekao je za BBC da su Baradar i Khalil ur-Rahman Hakani - ministar za izbeglice i istaknuta ličnost u vojnom krilu pokreta, razmenili oštre reči, dok su se njihovi saradnici međusobno tukli.

Informaciju o prošlonedeljnoj svađi u vrhu talibanskoh pokreta potvrdio je jedan od talibanskih zvaničnika koji borave u Kataru.

Izvori su rekli da je rasprava izbila, jer je Baradar, novi potpredsednik vlade, bio nezadovoljan strukturom privremenog kabineta, kao i da je spor nastao zbog neslaganja oko toga ko u talibanima treba da preuzme zasluge za pobedu u Avganistanu.

Baradar navodno smatra da naglasak treba staviti na diplomatiju i ljude koji su kao on učestvovali u pregovorima, dok iz Hakanijeve struje tvrde da je pobeda izvojevana u borbama.

Baradar je bio prvi talibanski lider koji je direktno razgovarao sa američkim predsednikom, obavljao telefonske razgovore sa Donaldom Trampom 2020. godine, a pre toga je u ime talibana potpisao sporazum u Dohi o povlačenju američkih trupa.

Bonus video:

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!
01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media