BRITANIJA PREPORUČUJE TREĆU DOZU VAKCINE PROTIV KOVIDA: Za dve grupe ljudi!
Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

VAKCINACIJA

BRITANIJA PREPORUČUJE TREĆU DOZU VAKCINE PROTIV KOVIDA: Za dve grupe ljudi!

Svetska zdravstvena organizacija zatražila je od bogatih država da odlože vakcinaciju trećom dozom sve dok svaka zemlja ne vakciniše najmanje 40 odsto svog stanovništva

Objavljeno:

Velika Britanija će ponuditi treću dozu vakcine protiv kovida-19 starijim od 50 godina i rizičnim grupama, rekao je danas ministar zdravlja Sadžid Džavid (Sajid Javid).

On je naveo da je vlada prihvatila preporuku Zajedničkog odbora za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) i da će sledeće nedelje početi vakcinacija trećom dozom.

Svetska zdravstvena organizacija zatražila je od bogatih država da odlože vakcinaciju trećom dozom sve dok svaka zemlja ne vakciniše najmanje 40 odsto svog stanovništva.

"JCVI savetuje da se ugroženima ponudi dodatna doza, kako bi se povećala individualna zaštita pred zimu", rekao je predsedavajući odbora ;profesor Vei Šen Lim, na konferenciji za novinare.

On je savetovao gradjanima da prime treću dozu iako se redovno vakcinišu protiv sezonskog gripa.

JCVI je saopštio da su potrebne dodatne injekcije za rizične grupe jer su studije pokazale da imunitet koji se stiče vakcinom slabi s vremenom.

Dodatnu, treću ;dozu, koja je preporučena starijim od 50 godina, zdravstvenim radnicima, onima koji žive sa osobama sa oslabljenim imunološkim sistemom, treba primiti najmanje šest meseci posle druge doze.

JVC je preporučio Fajzerovu vakcinu za dodatnu dozu, a kao alternativu Moderninu, ali pola doze.

Bonus video:

ANA BRNABIĆ O MERAMA: Država je uradila posao najbolje na svetu, vakcinišite se ljudi
06:09

ANA BRNABIĆ O MERAMA: Država je uradila posao najbolje na svetu, vakcinišite se ljudi

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media