NIGERIJA BELEŽI JEDNU OD NAJGORIH EPIDEMIJA: Ove godine umrlo više od 2.000 ljudi, a nije KORONA u pitanju!
Ilustracija, Foto: EPA/Luis Ascui

PORAŽAVAJUĆI PODACI

NIGERIJA BELEŽI JEDNU OD NAJGORIH EPIDEMIJA: Ove godine umrlo više od 2.000 ljudi, a nije KORONA u pitanju!

Vladini podaci iz studije koju je podržao UNICEF, otkrivaju da pristup sigurnim sanitarnim uslugama ima samo 21 odsto stanovnika u celoj zemlji

Objavljeno:

Nigerija beleži trenutno jednu od najgorih epidemija kolere u zemlji u poslednjih nekoliko godina, sa više od 2.300 smrti ove godine.

Veća smrtnost ovogodišnje epidemije kolere u Nigeriji izazvana je prioritetom države koja se bori protiv suzbijanja Kovid-19, protiv koga je vakcinisano manje od 1 odsto populacije, piše AP.

Prema nigerijskom Centru za kontrolu bolesti deca između 5 i 14 godina su najugroženija starosna grupa i ukupna stopa smrtnosti je 3,3 odsto, što je dvostruko više od stope smrtnosti od Kovid-19 koja je 1,3 odsto u Nigeriji.

Epidemijom kolere najviše su pogođene države na severu Nigerije u kojima poplave i loši sanitarni uslovi povećavaju rizik od prenošenja.

Prema vladinim podacima iz 2020. godine, u Nigeriji samo 14 odsto populacije od preko 200 miliona stanovnika ima pristup bezbednoj pijećoj vodi, a najmanje 30 odsto stanovnika u 14 država nuždu obavlja napolju u prirodi.

Nigerija se takođe bori sa izbijanjem žute groznice, lasa groznice, ospica i drugih zaraznih bolesti.

- Moramo ostati svesni da ove višestruke epidemije mogu dodatno opteretiti naš zdravstveni sistem - rekao je generalni direktor Centra za kontrolu zaraznih bolesti u Nigeriji, Čikve Ihekveazu, za AP.

Vladini podaci iz studije koju je podržao UNICEF, otkrivaju da pristup sigurnim sanitarnim uslugama ima samo 21 odsto stanovnika u celoj zemlji.

Inženjer Majkl Oludare je rekao da je "veoma važno" da vlasti obezbede osnovnu vodu i kanalizaciju.

Dodao je da su siromašni, žene i deca "među onima koji će imati problema kada je u pitanju kolera".

Nigerija se i dalje bori sa izazovom neadekvatnih vakcina i obučavanjem radne snage da pokrije sva područja lokalne uprave u kojima je zabeležena epidemija kolere.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.