PRETRES: Blinken svedoči o povlačenju iz Avganistana
Entoni Blinken, Foto: EPA

pretres

PRETRES: Blinken svedoči o povlačenju iz Avganistana

Kritike su posebno bile izražene nakon pogibije trinaest američkih vojnika u samoubilačkom napadu na aerodromu u Kabulu u danima povlačenja

Objavljeno: 18:47h

Državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi da svedoči na pretresu pred kongresnim većima koja istražuju američko povlačenje iz Avganistana, što se u javnosti tumači kao okončanje dvadesetogodišnjeg rata, najdužeg u istoriji SAD.

Blinken u ponedeljak svedoči pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa, a u utorak bi trebalo da se pojavi pred Odborom za međunarodne odnose Senata, prenosi Glas Amerike.

Očekuje se da će se najviše rangirani američki diplomata suočiti sa pitanjima o tome zašto SAD nisu ranije počele da evakuišu američke gradjane, posebno zbog toga što je predsednik Džozef Bajden u aprilu objavio nameru da primeni sporazum sa talibanima koji je postigla bivša američka administracija predvodjena Donaldom Trampom i povuče američke snage.

Republikanci su ukazali da svoja pitanja žele da usredsrede na Bajdenov učinak u poslednjim nedeljama i danima rata, dok se demokrate nadaju da će istražiti sve američke ratne napore koji su vodjeni pod četvoricom predsednika - republikancima Džordžom Bušom i Trampom i demokratama Barakom Obamom i Bajdenom.

Republikanski članovi Kongresa i pojedine demokrate kritikovali su američkog predsednika Bajdena i njegove postupke prilikom povlačenja vojske, američkih državljana i hiljada gradjana Avganistana koje su američke snage angažovale kao prevodioce i savetnike.

Deo članova Kongresa kritkovao je i način prikupljanja obaveštajnih podataka jer nije bilo predvidjeno brzo napredovanje talibana i kolaps avganistanske vlade, kada je predsednik Ašraf Gani napustio zemlju i dobio politički azil u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kritike su posebno bile izražene nakon pogibije trinaest američkih vojnika u samoubilačkom napadu na aerodromu u Kabulu u danima povlačenja. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država-Horasan, avganistanska podružnica terorističke grupe koja djeluje na Bliskom istoku.

Ankete američkih glasača pokazuju da Bajden ima široku podršku gradjana za odluku o okončavanju, kako ga je označio, večnog rata u Avganistanu, ali ne i za način na koji se povlačenje odvijalo.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.