OBRT U SLUČAJU TERORISTIČKOG NAPADA 2001? 1 dokument može da promeni TOK ISTORIJE!
Bombardovanje, Foto: Printscreen/Youtube

nešto novo

OBRT U SLUČAJU TERORISTIČKOG NAPADA 2001? 1 dokument može da promeni TOK ISTORIJE!

Napad 11. septembra je najgori teroristički napad koji su Sjedinjene Američke Države pretrpele u svojoj istoriji

Objavljeno:

Američki FBI u subotu je objavio prvi od, kako se očekuje, nekoliko dokumenata povezanih s istragom o terorističkim napadima 11. septembra i sumnjom na pomoć saudijske vlade otmičarima aviona.

Upravo objavljeni dokument, koji datira iz 2016, iznosi detalje rada FBI-ja na istrazi navodne logističke pomoći koju su saudijski konzularni službenik i osumnjičeni saudijski obaveštajni agent u Los Anđelesu pružali najmanje dvojici muškaraca koji su oteli avione 11. septembra 2001. godine.

U dokumentu se iznose pojedinosti o višestrukim povezanostima i izjave svedoka koji stvaraju sumnju FBI-ja na Omara al Bajumija koji je navodno student u Los Anđelesu, a FBI ga sumnjiči da je saudijski obaveštajni agent. On je opisan kao duboko upleten u pružanje "pomoći oko putovanja, smeštaja i finansiranja" dvojici otmičara aviona. Na ovaj dokument je reagovo i saudijski Konzulat u Vašingtonu, tvrdeći da je svaka optužba da je Saudijska Arabila bila saučesnik u napadima - kategorički lažna.

Inače, više od 1600 ljudi, članovi porodica poginulih u ovom napadu, preživeli, ali i pripadnici hitnih službi pozvali su otvorenim pismom Bajdena da skine oznaku tajnosti s vladinih dokumenata za koje veruju da će pokazati da Saudijska Arabija stoji iza napada, ili da ne dolazi na komemoraciju. Ubrzo nakon pisma, ministarstvo pravde objavilo je da će preispitati sve dosad prećutane informacije ili dokumente koje može otkriti javnosti.

Napad 11. septembra je najgori teroristički napad koji su Sjedinjene Američke Države pretrpele u svojoj istoriji. On je višestruko uticao i trasirao put kojim će ići spoljna politika tadašnje supersile. Ovaj najveći teroristički napad svih vremena bacio je veliku senku na američki život iz kojeg nacija tek treba u potpunosti da izađe, a promene su se, između ostalog, dogodile u transformaciji avio sobraćaja.

U 8.45 po lokalnom vremenu, vedro nebo iznad Njujorka zaparao je "boing 767" kompanije "Amerikan erlajns". Sa 75.000 litara goriva zakucao se u severnu kulu Svetskog trgovinskog centra. Udar je napravio otvorenu, plamteću rupu blizu 80. sprata. Svega 18 minuta kasnije evakuacije oba nebodera prekinuo je drugi "boing 767" iste kompanije koji se pojavio na nebu, oštro skrenuo i udario u južnu kulu negde oko 60. sprata.

Dok su milioni ljudi uživo ili preko TV ekrana gledali šta se dešava u, sada već očiglednom, terorističkom napadu, treći avion "Amerikan erlajnsa" na letu 77 kružio je iznad Vašingtona pre nego što je u 9.45 udario u zapadno krilo Pentagona. Eksplozija koja je usledila izazvala je veliki požar i srušila deo džinovske betonske zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo odbrane SAD.

Ukupno 2.996 ljudipoginulo je u napadima 11. septembra, uključujući 19 terorista. U udaru na Svetski trgovinski centar i rušenju Kula bliznakinja život su izgubile 2.763 osobe, među kojima su bila 343 vatrogasca i članova zdravstvenog osoblja i 60 policajaca. U napadu na Pentagon poginulo je 189 ljudi, uključujući sve na letu 77. Još 44 je poginulo u padu aviona u Šenksvilu.

Bonus video:

03:49

DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: U BiH deluje snažna Alkaidina infrastruktura

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.