OTPOČELO SUĐENJE BIVŠEM SARADNIKU MAKRONA: Smenjen posle brutalnog nasilja na skupu
Makron, Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

TRI GODINE POSLE

OTPOČELO SUĐENJE BIVŠEM SARADNIKU MAKRONA: Smenjen posle brutalnog nasilja na skupu

Benali se zajedno sa još trojicom sudi zbog napada na jedan par na prvomajskom skupu. Ta afera je izbila tokom leta 2018. godine posle objavljivanja snimka na kojem Benala prebija jednog demonstranta na prvomajskim protestima

Objavljeno:

U Francuskoj danas počinje suđenje Aleksandru Benali (Alexandre Benalla), bivšem saradniku predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) tri godine posle nasilja na skupu 1. maja 2018. godine, prenela je tamošnja televizija Frans 24 (France).

Benali se zajedno sa još trojicom sudi zbog napada na jedan par na prvomajskom skupu. Ta afera je izbila tokom leta 2018. godine posle objavljivanja snimka na kojem Benala prebija jednog demonstranta na prvomajskim protestima.

Bivši saradnik (30), koji je tada bio u obezbedjenju predsednika Francuske, trebalo je na skupu da ima ulogu posmatrača. On je posle afere smenjen ali je osumnjičen da je posle toga koristio diplomatski pasoš za putovanje u inostranstvo i za to će takodje morati da odgovara na sudu.

Benali se sudi i za nedozvoljeno nošenje oružja u aprilu 2017. godine, u vreme Makronove predizborne kampanje pred predsedničke izbore.

Preti mu do sedam godina zatvora i kazna od 100.000 evra.

Makronova vlada je posle tog skandala preživela dva glasanja o nepoverenju, nakon izliva nezadovoljstva političara i dela javnosti.

Ta afera uticala je tada i na pad popularnosti francuskog predsednika, a sudjenje se inače održava nekoliko meseci pred nove predsedničke izbore zakazane za proleće 2022. godine.

Sudjenje Benali traje do 1. oktobra.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.