MAKRON U POZIVU SA AMERIKOM: Rekao Bajdenu da oni imaju MORALNU ODGOVORNOST
Emanuel Makron, Foto: Beta/Milan Obradović

DIPLOMATIJA

MAKRON U POZIVU SA AMERIKOM: Rekao Bajdenu da oni imaju MORALNU ODGOVORNOST

Ne možemo ih napustiti

Objavljeno:

Sažetak telefonskog razgovora između američkog predsednika Džoa Bajdena i njegovog francuskog kolege Emanuela Makrona o krizi u Avganistanu koji je napravila Bela kuća izostavljai apel francuskog lidera da Amerika i njeni saveznici imaju "moralnu odgovornost“ da evakuišu avganistanske saveznike.

Sažetak ključnih tački razgovora koji je francuska vlada objavila u petak, dan nakon poziva, ukazuje na to da je Makron tražio sigurnu evakuaciju avganistanskih građana koji su pomagali američkim i evropskim trupama u proteklih 20 godina, zbog čega su sada kada su talibani preuzeli vlast u zemlji u velikom riziku.

Prema sažetku, Makron je misiju evakuacije saveznika opisao kao "moralnu odgovornost" i rekao je Bajdenu: "Ne možemo ih napustiti."

Jelisejska palata rekla je da je Makron "podvukao apsolutnu potrebu da se osigura brza i konkretna koordinacija među saveznicima na terenu za nastavak evakuacije", prenosi "Gardijan".

Verzija Bele kuće, međutim, ne pominje „moralnu odgovornost“ za evakuaciju avganistanskih saveznika.

- Pohvalili su neumorne napore svog osoblja koje blisko sarađuje u Кabulu na evakuaciji hrabrih Avganistanaca koji su stali uz nas i naše NATO, kao i drugih ugroženih avganistanskih državljana. Oni su naglasili važnost nastavka bliske koordinacije među saveznicima i demokratskim partnerima u Avganistan, u pružanju humanitarne pomoći i podrške izbeglicama - navodi se u kratkom opisu poziva koji je objavila Bela kuća.

Desetine hiljada stranih državljana i Avganistanaca koji su sarađivali sa snagama Amerike i NATO -a ostali su zaglavljeni u Кabulu, dok su stalibani sprečavali ljude da bezbedno stignu do aerodroma.

Hitnost evakuacije Avganistanaca povezanih sa snagama Amerike i NATO-a, kao zapadnih medijskih organizacija, postala je još hitnija nakon nedavnih izveštaja o talibanima koji su od vrata do vrata tražili one koji su radili sa prethodnim režimom i pretili im.

Bajdenova administracija suočila se sa kritikama zbog brzog povlačenja i ogromnog zaostatka u obradi viza za avganistanske građane koji su pomagali američkim snagama.

Ranije ove nedelje, Bajden je postavio rok za potpuno povlačenje američkih trupa do 31. avgusta, braneći brzi izlazak rečima da povlačenje iz zemlje ne bi ni bilo moguće "bez haosa".

Molba francuskog predsednika usledila je usred kritika da se udvoravao ekstremnoj desnici kada je u govoru ove nedelje rekao da bi Francuska trebalo da ima snažan plan da "predvidi i zaštiti se od talasa migranata“ iz Avganistana. To je rekao nekoliko sati nakon što su svet obišli potresni snimci Avganistanaca koji pokušavaju da pobegnu iz zemlje držeći se za točkove aviona.

Makron, koga očekuje teška borba drugi mandat na predsedničkim izborima sledeće godine, naglasio je da Francuska neće napustiti Avganistance koji su radili sa njenim snagama. Ali dodao je da će "za rešavanje onih koji bježe od talibana biti potrebni organizovani i pošteni međunarodni napori" i da "Evropa sama ne može da preuzme posledice trenutne situacije".

Bonus video:

00:30

SNIMAK KRAĐE U SKADARSKOJ: Pogledajte trenutak teškog lopovluka

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.