UMRO OSNIVAČ POBUNJENIČKE ORGANIZACIJE KOJA JE UMALO SVRGNULA VLAST: U pobunama stradalo desetine hiljada ljudi
Abimael Guzman, Foto: Profimedia

preminuo Abimael Guzman

UMRO OSNIVAČ POBUNJENIČKE ORGANIZACIJE KOJA JE UMALO SVRGNULA VLAST: U pobunama stradalo desetine hiljada ljudi

Maoistički pokret Svetla staza, čiji je Guzman osnivač, tokom osamdesetih i ranih devedesetih godina prošlog veka je nizom atentata, bombaških napada i sabotaža vodio borbu sa peruanskim vlastima u kojoj je po nekim procenama za 20 godina poginulo oko 69.000 ljudi

Objavljeno: 20:38h

Abimael Guzman, osnivač pobunjeničke organizacije "Svetla staza" koja je u borbama sa više desetina hiljada žrtava umalo srušila peruanske vlasti, umro je danas u 86. godini, saopštile su peruanske vlasti.

Guzman, bivši profesor filozofije koji se, zadivljen kineskom kulturnom revolucijom Mao Cedunga, zalagao za komunističku revoluciju, bio je u zatvoru od 1992. godine gde je služio doživotnu kaznu, a vlasti su potvrdile da je preminuo danas u vojnoj bolnici nakon duže bolesti, prenosi Rojters.

Maoistički pokret Svetla staza, čiji je Guzman osnivač, tokom osamdesetih i ranih devedesetih godina prošlog veka je nizom atentata, bombaških napada i sabotaža vodio borbu sa peruanskim vlastima, u kojoj je po nekim procenama za 20 godina poginulo oko 69.000 ljudi, nakon što je proglasio oružanu pobunu uoči predsedničkih izbora u Peruu u maju 1980. godine, prvog demokratskog glasanja nakon 12 godina vojne vladavine.

Do kraja 1980-ih, organizacija je postala takva pretnja državi da je dve trećine Peruanaca živelo u oblastima pod vanrednim stanjem, a u suštini u ratnom stanju.

Abimael Guzman
foto: Profimedia

Njegovi sledbenici nazvali su Guzmana četvrtim mačem marksizma, po Marksu, Lenjinu i Mau, i svoje obožavanje njegovog lika i dela izražavli kroz revolucionarne pesme, plakate i poštovanje njegovih malobrojnih pisanih dela.

Od 1992. godine, kada je Guzman uhvaćen i osuđen na doživotnu robiju, pobunjenici su spali na nekoliko stotina gerilaca koji povremeno iz zasede napadaju vladine snage, a on je 2018. dobio i drugu doživotnu kaznu zatvora za napad automobile bombe u Limi 1992. godine u kojem je poginulo 25 osoba.

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.