ŠEF CIA OTPUTOVAO U INDIJU I PAKISTAN: Berns razgovarao o situaciju u Avganistanu!
Vilijam Berns, Foto: Printscreen/Youtube

KAKO DALJE?

ŠEF CIA OTPUTOVAO U INDIJU I PAKISTAN: Berns razgovarao o situaciju u Avganistanu!

Razgovarali su i o regionalnom odgovoru na talibansko zauzimanje zemlje, sa fokusom na Kinu

Objavljeno:

Direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns otputovao je u Indiju i Pakistan kako bi razgovarao o situaciji u Avganistanu i regionu, kao i o tome kako dalje.

Berns se u sredu u Islamabadu sastao sa komandantom pakistanske vojske, generalom Kamarom Džavedom Bajvom i šefom obaveštajne službe Pakistana, general-potpukovnikom Faizom Hamedom, piše Glas Amerike.

"Ponovljeno je da Pakistan ostaje posvećen saradnji sa svojim međunarodnim partnerima radi mira u regionu i obezbeđivanja stabilne i prosperitetne budućnosti za avganistanski narod", navodi se u saopštenju vojnog krila za odnose s javnošću.

Raspravljalo se i o neurednom i često haotičnom procesu evakuacije stranaca i ugroženih Avganistanaca iz Avganistana posle povlačenja stranih snaga, pri čemu je Berns izrazio zahvalnost za ulogu Pakistana u avganistanskoj situaciji, uključujući uspešne operacije evakuacije", navodi se u saopštenju.

Pakistan je sarađivao sa više zemalja, uključujući nekoliko evropskih, kako bi pomogao stotinama ljudi, od kojih su mnogi Avganistanci za koje se smatra da im preti opasnost pod talibanskom vlašću, da napuste Avganistan preko kopnenih granica.

Njima su odobravane vize ili tranzitna dokumenta po dolasku. Pakistanska ambasada u Kabulu takođe je izdala stotine viza Avganistancima na zahtev stranih ambasada, medijskih organizacija i nevladinih organizacija.

Na sastancima sa Indijcima, Berns je razgovarao o mogućnosti razvoja zajedničke strategije o Avganistanu, rekao je za Glas Amerike viši izvor u indijskoj vladi pod uslovom da ostane anoniman, jer nije ovlašćen da razgovara sa medijima.

Razgovarali su i o regionalnom odgovoru na talibansko zauzimanje zemlje, sa fokusom na Kinu.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.