DOGOVOR JE PAO: Putin i Lukašenko otvoreno POPRIČALI!
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube

VAŽNO

DOGOVOR JE PAO: Putin i Lukašenko otvoreno POPRIČALI!

Sastanak 9. septembra, njihov peti ove godine, dolazi nakon godinu dana do sada nevidjenih političkih previranja u Belorusiji, kojom Lukašenko vlada od ranih 1990-ih

Objavljeno:

Ruski predsednikVladimir Putin rekao je danas da se sa beloruskim kolegom, Aleksandrom Lukašenkom, dogovorio o novom jedinstvenom tržištu gasa.

Putin je pohvalio Belorusiju rekavši da se posle višemesečnih previranja situacija "stabilizovala", preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).Lukašenkovo putovanje u Moskvu usledilo je usred pojačanih spekulacija da će on i Putin finalizirati višedecenijski plan o potpunom uspostavljanju "saveza" koji bi blisko integrisao dve zemlje. Nije jasno da li je plan finaliziran, ali ranije je Lukašenko signalizirao da će 28. septembra potpisati takozvani plan puta, kojim bi bila dovršena integracija zemalja.

Lukašenko je rekao da su njegovi razgovori s Putinom bili pošteni i konstruktivni.

Sastanak 9. septembra, njihov peti ove godine, dolazi nakon godinu dana do sada neviđenih političkih previranja u Belorusiji, kojom Lukašenko vlada od ranih 1990-ih.

Prošlog meseca je beloruski ambasador u Rusiji rekao da su svi planovi odnosno poglavlja za finalizaciju ugovora skoro spremni i da bi mogli da budu završeni na samitu Lukašenko-Putin.

To bi bio veliki korak ka ponovnom ujedinjenju dve zemlje, ali bi mogao da podrije i suverenitet Belorusije, čemu se Lukašenko godinama odupirao.

Uoči Lukašenkove posjete Moskvi, belorusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su ruski borbeni avioni Suhoji stigli u Belorusiju kako bi pomogli u patroliranju na njenim granicama u sklopu novih zajedničkih vojnih napora.

Napetosti duž granice Belorusije s Evropskom unijom porasle su poslednjih meseci, a Brisel je optužio Minsk da je namerno poslao hiljade migranata u Uniju kroz Litvaniju, Letoniju i Poljsku.

Bonus video:

01:49

Politički analitičar o ulozi Makrona u procesu pregovora Beograda i Prištine

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.