UJEDINJENE NACIJE UPOZORILE AVGANISTAN: Još veće SIROMAŠTVO preti ukoliko se HITNO ne reaguje!
Ujedinjene nacije, Foto: EPA/JUSTIN LANE, Ilustracija

od važnosti

UJEDINJENE NACIJE UPOZORILE AVGANISTAN: Još veće SIROMAŠTVO preti ukoliko se HITNO ne reaguje!

Danas 72 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva (sa manje od dolara dnevno) i ta stopa bi mogla da poraste na 97 odsto do sredine sledeće godine, reklao je ona na konferenciji za novinare

Objavljeno:

Avganistanu, koji je već siromašna zemlja, preti još veće siromaštvo ako se hitno ne reaguje, rekao je danas direktor Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) za Aziju i Pacifik Kani Vidžnaraja (Kanni Wignaraja).

Danas 72 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva (sa manje od dolara dnevno) i ta stopa bi mogla da poraste na 97 odsto do sredine sledeće godine, reklao je ona na konferenciji za novinare.

"Suočavamo se sa totalnim kolapsom razvoja pored humanitarne i ekonomske krize" koja je pogodila Avganistan, rekla je Vidžnaraja.

Navela je da studija koju je sproveo UNDP pokazuje "da smo na putu brzog i katastrofalnog pogoršanja života najugroženijih ljudi".

UNDP kao razloge povećanog siromaštva navodi pandemiju kovida - 19 i političku promenu koja je dovela do zamrzavanja deviznih rezervi zemlje i povećanog pritiska na bankarski sistem.

Govoreći iz Istanbula, Abdalah Al Dardari, šef UNDP -a u Afganistanu, naglasio je da se 70 odsto avganistanske ekonomije zasniva na neformalnoj trgovini kojom upravljaju žene. One su "kičma" ekonomije, naglasili su zvaničnici UNDP -a.

Kriza "zahteva hitnu akciju", istakla Kani Vidžnaraja.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija ;Antonio Gutereš upozorio je da se Avganistan suočava sa humanitarnom katastrofom. On je za ponedeljak sazvao medjunarodnu konferenciju koja će biti održana u Ženevi sa ciljem da se pridobije podrška medjunarodne zajednice za rešavanje hitnih potreba u toj zemlji.

Bonus video:

02:29

ŠTA ĆE SE DESITI POSLE PADA KABULA: Darko Obradović u Usijanju dana, DA LI U AVGANISTANU SLEDI NOVI GRAĐANSKI RAT

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.