NOVI UDARAC ZA AFRIČKE ZEMLJE: Na njihovu adresu stiže 25 odsto manje DOZA VAKCINA od predviđene
Foto: EPA-EFE/ RDIF HANDOUT

SZO

NOVI UDARAC ZA AFRIČKE ZEMLJE: Na njihovu adresu stiže 25 odsto manje DOZA VAKCINA od predviđene

To je novi udarac za tešku borbu afričkih država protiv epidemije s obzirom da su i do sada imale tanke zalihe vakcina protiv korona virusa

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas saopštila da će Afrika do kraja godine zbog različitih razloga dobiti 25 odsto manje doza antikovid vakcina nego što je bilo planirano.

To je novi udarac za tešku borbu afričkih država protiv epidemije s obzirom da su i do sada imale tanke zalihe vakcina protiv korona virusa.

Direktor SZO za Afriku Matšidiso Moeti rekao je danas da je do revizije distribucije vakcina kroz mehanizam Kovaks došlo delom i zbog toga što farmaceutske kompanije daju prioritet ugovorima sa razvijenim državama u odnosu na medjunarodnu solidarnost.

Moeti je naveo da je afričkim zemljama kroz mehanizam Kovaks prošle nedelje isporučeno više od pet miliona doza vakcina, a da je "tri puta više od toga bačeno samo u SAD" od marta.

"Svaka doza je dragocena. Ako bi kompanije i zemlje dale prioritet pravednoj raspodeli vakcina, ova pandemija bi brzo bila završena", kazao je Moeti.

Prema zvaničnim podacima Afričkih centara za kontrolu i sprečavanje bolesti, potpuno je vakcinisano tek tri odsto stanovnika Afrike.

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.