JOŠ 4 VAKCINE ULAZE U UPOTREBU? Čeka se odluka Evropske komisije za lekove
Foto: profimedia

NEIZVESNO

JOŠ 4 VAKCINE ULAZE U UPOTREBU? Čeka se odluka Evropske komisije za lekove

Ranije ove godine kompanija Kjurvak je prijavila da je njena vakcina efikasna manje od 50 odsto, dok je Novavaks naveo da je njihov preparat efikasan oko 90 odsto

Objavljeno:

Evropska agencija za lekove će odlučivati da li još četiri vakcine protiv korona virusa, uključujući kineske i ruske vakcine, treba preporučiti za dobijanje dozvole za upotrebu u Evropi do kraja godine.

Doktor Marko Kavaleri, šef odelenja za strategiju o vakcinama evropske agencije rekao je da to regulatorno telo trenutno razmatra rezultate vakcina koje su proizvele kompanije Kjurvak (CureVac) i Novavaks (Novavax). Zvaničnici agencije planiraju da razgovaraju o tim preparatima sa obe kompanije "narednih nedelja".

Ranije ove godine kompanija Kjurvak je prijavila da je njena vakcina efikasna manje od 50 odsto, dok je Novavaks naveo da je njihov preparat efikasan oko 90 odsto. Novavaks je saopštio da će tražiti odobrenje za upotrebu prvo u zemljama u razvoju i da se neće usmeriti na EU ili američka tržišta.

Kavaleri je rekao da su razgovori sa kineskim i ruskim proizvodjačima vakcina bili "konstruktivni" ali da je potrebno još podataka.

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.