MILION STRANICA OPTUŽNICE: U Parizu otpočelo istorijsko suđenje džihadistima
Džihadisti, Foto: AP

novosti iz pariza

MILION STRANICA OPTUŽNICE: U Parizu otpočelo istorijsko suđenje džihadistima

Suđenje, koje će trajati čak devet meseci, predstavlja najveći proces po broju učesnika i dimenzijama ikada organizovan u Francuskoj.

Objavljeno:

Istorijski proces organizatorima, pomagačima i preživelim učesnicima serije atentata izvršenih 13. novembra 2015. godine započeo je juče u Parizu.

Suđenje, koje će trajati čak devet meseci, predstavlja najveći proces po broju učesnika i dimenzijama ikada organizovan u Francuskoj.

Na optuženičkoj klupi nalazi se 14 optuženih, od kojih su jedanaestorica dovedena iz zatvora, među kojima i Salah Abdeslam, kome se bombaški pojas nije aktivirao kobne noći. Sudi se dvadesetorici, od kojih šestorici u odsustvu. Petorica su, pretpostavlja se, u međuvremenu poginula u Siriji i Iraku. Na optuženičkoj klupi su finansijeri, vozači, snabdevači oružjem, jataci, logističari... Tu su i dvojica lažnih migranata, uhapšeni u Austriji, za koje se smatra da nisu uspeli da stignu na vreme da se dignu u vazduh.

Sa tužilačke strane ima čak 1.765 učesnika, a prisutno je i 330 advokata. Za proces je specijalno opremljena sala od 750 kvadrata, dugačka 45 metara, koja može da primi 550 ljudi. Među njima je juče, uz advokate, optužene i prevodioce, bilo i 24 novinara, koji su mesto izvlačili žrebom, dok su preostale retke stolice zauzeli povređeni i predstavnici žrtava.

Povređeni u atentatima, koji nisu imali snage da dođu, dobili su mogućnost da suđenje prate šifrovanom radio-vezom. Istražni dosije ima 542 toma, dužine 53 metra, što je trećina visine pariske Palate pravde, i broji milion stranica!

Obezbeđenje je maksimalno, a učesnici moraju da prođu kroz desetak najsavremenijih detektora sličnih onima na aerodromima. Proces izbliza i izdaleka obezbeđuje oko hiljadu policajaca.

Prva tri dana procesa samo će se prozivati optuženi i svedoci. Od 28. septembra kreću svedočenja koja bi trebalo da potraju do sledeće godine. Predsednik u vreme atentata, Fransoa Oland, trebalo bi da svedoči 10. novembra.

Glavnooptuženog Salaha Abdeslama će ispitivati od 13. januara. Postojala je dilema da li će uopšte da govori. Ipak, juče je pristao da kaže svoje ime, ali ne i imena roditelja. Prve reči su mu bile da nema drugog božanstva osim Alaha i da je Muhamed njegov glasnik, a na pitanje šta je po zanimanju, odgovorio je da je napustio profesiju da bi postao borac za islamsku državu. Vreme provodi u zatvoru "Fleri Merožis" kod Pariza, gde se nalazi pod 24-satnim nadzorom koji se sprovodi iz pet okolnih ćelija.

Koliko ovaj proces ima istorijsku dimenziju, neka posluži i podatak da se u Francuskoj, kao što postoji Generacija šezdeset osme ili Miteranova generacija, sada govori i o "Generaciji Bataklan".

ŽRTVE NAPADA

U napadu u koncertnoj sali "Bataklan", ispred Stadiona Francuske i u nekoliko kafića i restorana u gradu, ubijeno je 130 ljudi, a 350 povređeno.

POVREĐENI SRBI

Među povređenima ispred Stadiona Francuske bila je i grupa Srba koji su ispred prodavali sportske rekvizite kada su džihadisti napali Pariz. Nekoliko njih se kasnije lečilo u pariskim bolnicama, a najteže je prošla LJilja Pavlović, koja je jedva preživela i kojoj su ostale trajne posledice. "Novosti" su imale priliku da ih posete i prate njihov oporavak.

Bonus video:

06:19

IVAN NINIĆ O OPTUŽNICI PROTIV BELIVUKA I MILJKOVIĆA: Biće svedoka saradnika u procesu protiv Belivukove ekipe

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.