RUSKA POLICIJA BEZ MILOSTI: Uhapšene 3 NOVINARKE, protestovale zbog represije nad MEDIJIMA!
Policija, Foto: Printscreen/youtube

ZATVOR

RUSKA POLICIJA BEZ MILOSTI: Uhapšene 3 NOVINARKE, protestovale zbog represije nad MEDIJIMA!

Tri novinarke portala Važnie istorii (Važne priče) koji se bavi istraživačkim novinarstvom protestovale su danas zbog nedavne odluke vlade da označi kao "strane agente" njihovu medijsku kuću i nezavisnu stanicu Dožd

Objavljeno: 22:26h

Ruska policija je danas uhapsila tri novinarke koje su protestovale ispred Ministarstva pravde u Moskvi zbog represije nad nezavisnim medijima, javila je televizijska stanica Dožd.

Tri novinarke portala Važnie istorii (Važne priče) koji se bavi istraživačkim novinarstvom protestovale su danas zbog nedavne odluke vlade da označi kao "strane agente" njihovu medijsku kuću i nezavisnu stanicu Dožd.

Označavanje za "stranog agenta" podrazumeva detaljniji nadzor i nosi pogrdnu konotaciju koja može da podrije kredibilitet medija i njihove izglede za oglašavanje.

Novinarke Irina Dolinjina, Alesija Marokovskaja i Polina Užvak zatražile su od vlast da povuku zakon koji omogućava označavanje medija i novinara za "strane agente".

One su razvile male transparente s natpisima "Ne postoje strani agenti, postoje novinari".

Ruske vlasti su pojačale pritisak na nezavisne medije, novinare, pristalice opozicije i borce za ljudska prava uoči parlamenatrnih izbora 19. septembra. To glasanje mnogi vide kao važan deo nastojanja ruskog predsednika Vladimira Putina da zacementira vlast uoči predsedničkih izbora 2024. godine.

Prošlogodišnjim ustavnim reformama 68-godišnji Putin je sebi omogućio potencijalni ostanak na vlasti do 2036. godine.

Vlast je prethodnih meseci označila kao "strane agente" brojne nezavisne medije i novinare i pretresla stanove nekoliko poznatih reportera.

Kremlj negira da guši slobodu medija i insistira da oznaka "strani agent" ne onemogućava rad medijskih kuća.

Prema Zakonu o stranim agentima, tu oznaku mogu da dobiju nevladine organizacije i pojedinci koji primaju sredstva iz inostranstva i bave se aktivnostima koje mogu da se podvedu pod političke.

Bonus video:

00:26

Hapšenje na Zvezdari zbog marihuane

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.