UVELI BITKOIN KAO ZVANIČNU VALUTU: Prvi dan obeležili protesti i paljenje guma! (FOTO)
El Salvador, Foto: Profimedia

PAD VREDNOSTI

UVELI BITKOIN KAO ZVANIČNU VALUTU: Prvi dan obeležili protesti i paljenje guma! (FOTO)

Više od hiljadu protestanata ispred vrhovnog suda te države, gde je došlo do paljenja guma

Objavljeno: 17:49h

Nasilni protesti, tehnološki problemi i pad vrednosti obeležili su prvi dan od uvođenja bitkoina kao zvaničnog sredstva plaćanja u El Salvadoru.

Više od hiljadu protestanata ispred vrhovnog suda te države, gde je došlo do paljenja guma.

Jedan opozicioni političar tvrdi da je pad vrednosti najpoznatije kruiptovalute na svetu već doveo do toga da jedna od najsiromašnijih zemalja Latinske Amerike izgubi tri miliona dolara.

Naime, cena bitkoina je drastično pala u utorak kada je El Salvador usvojio najveću kriptovalutu po tržišnoj kapitalizaciji kao zakonsko sredstvo plaćanja.

El Salvador
foto: Profimedia

Pad 10 odsto

Bitkoin je u jutarnjem trgovanju pao za čak 16 posto spustivši se ispod nivoa od 43.000 dolara, nakon čega je tokom dana blago smanjio minus na oko 9,5 procenata i trgovao se na 46.892,04 dolara, prema podacima sa platforme KoinMetriks.

Eter je potonuo za 12 posto na 3.441,21 dolara, izveštava CNBC.

Na platfomama za trgovanje Mikrostratedži i Koinbejz takođe je registrovan pad cene od oko 9,0, odnosno 4,0 odsto, respektivno. Korisnici Koinbejza su doživljavali u utorak ujutro odlaganje ili otkazivanje transakcija u "većoj meri", objavila je ova kompanija na Tviteru, dodajući da su ti problemi rešeni do popodnevnih sati.

Slične probleme imali su i korisnici na kriptoberzama Kraken i Gemini.

El Salvador je na dan kada je uveo bitkoin kao zvanično sredstvo plaćanja privremeno onemogućio korišćenje državne aplikacije digitalnog novčanika Ćivo, kako bi povećao kapacitet servera, što je sprečavalo nove korisnike da ga instaliraju, objavio je salvadorski predsednik Najib Bukele u tvitu.

"Na bilo koji podatak koji korisnici pokušaju da unesu u ovom trenutku sistem će odgovoriti porukom 'eror'", naveo je on.

El Salvador
foto: Profimedia

Kako piše BBC, platforme poput Epla i Huaveja nisu nudile mogućnost digitalne valute, a zbog navale registracija serveri su morali da se "skinu" s interneta. No, kako je dan odmicao, digitalna valuta ćivo pojavljivala se na sve više platformi, a kao platežno sredstvo prihvatale su je kompanije poput Starbaksa i Mekdonaldsa.

Da bi podstakla građane da sudeluju u eksperimentu i počnu da koristiti bitkoin za plaćanje, vlada je svakom građaninu darovala ovu kriptovalutu u vrijednosti od 30 dolara. To, očigledno, nije sprečilo građane da se okupe u glavnom gradu i da, paleći gume i bacajući petarde, pokažu šta misle o vladinom velikom planu. Salvador je, pišu mediji, siromašna zemlja daleko od modernih tehnoloških tokova. Većina, mahom siromašnih građana nema ni bankovni račun, a mnogi ni pristup internetu.

Uvođenje digitalne valute moglo bi da, prema pojedinim ocenama, upropasti zemlju i stvori probleme upravo onima kojima je najteže, najpre zbog nestabilnosti te valute. Naime, velik deo BDP-a te zemlje, oko 20 posto, čine uplate iz inostranstva, od kojih mnogi preživljavaju. No, upravo je na taj priliv novca Bukele i računao kad je poručio da se zemlja ne sme bojati i da treba da bude odvažna.

Naime, budući da se za digitalnu valutu ne naplaćuje usluga transakcije, to bi, izračunala je vlada, u zemlju dovelo oko 400 miliona dolara više godišnje. Prema računici Svetske banke, pre je reč o ušteđenih 170 miliona dolara. Objavljujući uvođenje bitkoina kao sredstva plaćanja uz dolar, Bukele je poručio: "Moramo da slomimo paradigme prošlosti. Salvador ima pravo da napreduje prema zemljama prvog sveta".

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.