VRHOVNI SUD MEKSIKA PRESUDIO DA ABORTUS NIJE ZLOČIN: Odluka predstavlja obavezne kriterijume za sve sudije u zemlji
Ilustracija, Foto: Profimedia

NEUSTAVNO KAŽNJAVATI

VRHOVNI SUD MEKSIKA PRESUDIO DA ABORTUS NIJE ZLOČIN: Odluka predstavlja obavezne kriterijume za sve sudije u zemlji

Odluka je doneta nedelju dana nakon stupanja na snagu zakona u Teksasu koji zabranjuje abortuse kada medicinski radnici otkriju srčanu aktivnost u fetusu

Objavljeno: 23:39h

Vrhovni sud Meksika presudio je danas da je neustavno kažnjavati abortus, jednoglasno poništivši nekoliko odredbi zakona iz Koavile, države na granici s Teksasom, prema kojima je abortus krivično delo.

Odluka se odnosi samo na severnu pograničnu državu, ali uspostavlja istorijski presedan i "obavezne kriterijume za sve sudije u zemlji'', primoravajući ih da postupaju na isti način u sličnim slučajevima, rekao je predsednik suda Arturo Zaldivar.

"Od sada nećete moći, a da ne prekršite kriterijume suda i ustav, optužiti nijednu ženu koja abortira pod okolnostima koje je ovaj sud proglasio važećim."

Odluka je doneta nedelju dana nakon stupanja na snagu zakona u Teksasu koji zabranjuje abortuse kada medicinski radnici otkriju srčanu aktivnost u fetusu.

Omogućava bilo kom građaninu da tuži pružaoce usluga pobačaja u Teksasu koji krše zakon, kao i svakoga ko "pomaže ili uznemirava" ženu u postupku.

Samo četiri meksičke države - Meksiko Siti, Oahaka, Verakruz i Idalgo - sada dozvoljavaju abortus u većini okolnosti. Ostalih 28 država kažnjava abortus uz neke izuzetke.

U prethodnoj odluci, Vrhovni sud je presudio u korist žena koje su bile zatvorene ili su im povredjena prava zbog abortusa. Ali Rebeka Ramos, direktorka nevladine grupe za reproduktivna prava GIRE, rekla je da je da su sudije u poslednjem slučaju prvi put raspravljale o fundamentalnom pitanju da li abortus treba smatrati zločinom ili ne.

Odluka bi mogla otvoriti još jednu opciju za žene iz Teksasa koje traže legalizaciju abortusa.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.