MNOGI OD NAS MUKU MUČE SA HOLESTEROLOM: Da li je PROBLEMU DOŠAO KRAJ?
Uzorak, Foto: EPA / Zoltan Balogh

rade na tome

MNOGI OD NAS MUKU MUČE SA HOLESTEROLOM: Da li je PROBLEMU DOŠAO KRAJ?

U gotovo polovini odrasle populacije u Velikoj Britaniji trenutno je zabeležen nivo holesterola iznad nacionalnih smernica, a osam miliona stanovnika te zemlje redovno uzima lekove za snižavanje lipida u krvi

Objavljeno: 21:02h

Nacionalna zdravstvena služba (NHS), zdravstveni sistem Ujedinjenog Kraljevstva, testira nov lek za smanjenje visine holesterola u krvi pod nazivom Inclisiran, a cilj je prevencija smrtnosti od posledica kardiovaskularnih bolesti u britanskoj populaciji.

U gotovo polovini odrasle populacije u Velikoj Britaniji trenutno je zabeležen nivo holesterola iznad nacionalnih smernica, a osam miliona stanovnika te zemlje redovno uzima lekove za snižavanje lipida u krvi, piše "Medical News Today".

Šta radi novi lek?

Novi lek za snižavanje visine holesterola u krvi pod nazivom Inclisiran povećava sposobnost jetre da smanji nivo holesterola lipoproteina niske gustine (LDL), poznatog kao "loš" holesterol.

Rezultati globalnog ispitivanja koje je sproveo londonski Imperial Koledž pokazali su da je lek vrlo efikasan, a istraživanja u trećoj fazi pokazala su da je Inclisiran, s razmakom od šest meseci, smanjio nivo holesterola do 50 odsto. U kombinaciji sa statinima, istraživači predviđaju smanjenje nivoa holesterola za 75 do 80 odsto.

Tokom sledeće tri godine mogao bi da bude dostupan za oko 300.000 pacijenata koji imaju istoriju kardiovaskularnih bolesti, kao i visok nivo holesterola.

Ovaj lek bi bio dostupan u Engleskoj i Velsu, objavio je britanski NHS.

Ako uvođenje leka ide po planu i 300.000 pacijenata primi lek, u sledeće tri godine, stručnjaci veruju da bi on mogao onda da spreči 55.000 srčanih i moždanih udara u Velikoj Britaniji i u sledećih deset godina da spasi više od 30.000 života.

Davanje leka dva puta godišnje

Lečenje bi moglo da bude dostupno od 2021. godine, a lek će se davati dvaput godišnje pacijentima sa visokim rizikom od razvoja srčanih bolesti, a kod nekih pacijenata u kombinaciji sa statinima.

Inclisiran bi se primjenjivao u injekcijama, a davali bi ga lekari opšte prakse. Dakle, lek bi trebalo da se ubrizga tri meseca nakon prve doze, a zatim redovno dvaput godišnje.

Zdravstveno telo NICE (National Institute for Health and Care Excellence) preporučuje ga kao opciju za osobe koje su već preživele moždani ili srčani udar i ne reaguju na ostale lekove za snižavanje holesterola.

Izvršna direktorka NHS-a Amanda Pritčard je podsetila da su kardiovaskularne bolesti još uvek "svetski ubica broj jedan".

Smatra da je "sjajno što sada postoji toliko efikasan lek" te da bi "uvođenje Inclisirana spasilo brojne živote i koristilo stotinama hiljada ljudi u svetu".

Stručnjaci kažu da, iako su statini veoma efikasni u lečenju povišenog nivoa holesterola, postoji potreba za novim inovativnim lekovima.

Bolesti srca, su vodeći su uzrok invalidnosti i smrti u svetu, uključujući i Veliku Britaniju, a holesterol je jedan od faktora rizika povezanih sa moždanim i srčanim udarima.

Najava o odobrenju Inclisirana za upotrebu u Engleskoj i Velsu od 1. juna usledila je nakon višemesečnih pregovora između NHS-a i švajcarske farmaceutske kompanije Novartis.

Bonus video:

02:11

Doktorka Jelica Bjekić Macut: Fizička aktivnost i ishrana najbolja terapija za holesterol uz lekove

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.